ЛЕГАЛИЗАЦИЈА ОБЈЕКАТА Порез се плаћа највише за пет година уназад

Поступак легализације објеката који су изграђени без грађевинске дозволе и осталих потребних докумената донео је приличне промене у земљишним књигама и пореским подацима у градовима и општинама.
Veternik-legalizacija
Фото: Dnevnik.rs

Уместо старих кућа и шупа, ту су се сада нашле нове куће, солитери, гараже… С тим променама стижу и нове пореске обавезе. Све те промене и нова градња ретко када су од јуче – све то је деценијама стајало ту. Зато власници који су коначно добили право стање ствари у земљишним књигама плаћају и порез према новоуписаним подацима. Али то их не ослобађа у потпуности обавеза које су настале претходних година.

60 рата је могућност за измирење дуга

Неко ко је сазидао нову кућу пре двадесетак или више година, а порез плаћао за стару кућу, шта може очекивати сада када се фактичко стање поклопило с оним у земљишним књигама? О томе шеф локалне пореске администрације у Зрењанину Николина Шерфезе каже:

– По Закону о пореском поступку и пореској администрацији, обавезе по основу пореза на имовину не могу се наплаћивати на рок дужи од пет година уназад – објашњава Николина Шерфезе. – Уколико обвезници могу да докажу да је до промене дошло у краћем року, пре, рецимо, годину или две, онда порез иде ретроактивно за тај период.

40 одсто највеће могуће умањење

Те обавезе застаревају за пет година па им оно уназад неће бити наплаћено. Међутим, чак и када су куће или други објекти били сазидани без папира, то власнике није ослобађало пореза. Они су били у обавези да локалним пореским администрацијама пријаве фактичко стање на терену. За те обвезнике ће важити иста правила, па и олкашице, као и за оне старе. Тако се вредност објекта умањује 0,8 одсто годишње у односу на тржишну вредност, односно основицу, с тим да укупно умањење не може бити веће од 40 одсто.


Кратак законски рок

Наш последњи Закон о легализацији објеката донет је у новембру 2015. године. Од тада па до прошлог месеца пописано је 1,6 милион објеката разне нелегалне градње. Поступка легализације окончан је за 227.814 објеката, односно кућа, вила, гаража. Рок за окончање тог поступка је конац 2023. године. Хоће ли пописивачи успети да ураде све о року или следи продужетак, знаћемо за неколико година. Не би било први пут да се рок продужи. Битно је да се то уради јер смо једна од земаља у Европи које имају највише нелегалних објеката.


Обвезници на чијим некретнинама су промене биле мање, што се каже – козметичке, лакше ће платити разлику чак и када то морају да учине за претходних пет година. Тамо где су промене, па и заостале суме, веће, ти обвезници, као и сви они којима су се дугови нагомилали, имају право на репрограм пореског дуга. Битно је да се надлежној пореској администрацији обрате пре него што почне принудна наплата. Наплата се може поделити на до 60 рата. Обвзеник је дужан да редовно испуњава текуће обавезе и оне које има по основу репрограма. Тада за стара дуговања добија и отпис  затезне камате од 50 одсто.

Сви који имају шта да легализју а на време су поднели захтев, треба да погледају како иде поступак за њихов предмет и када ће се окончати. Осим што ће с порезницима имати чист рачун, некретнина ће имати и већу вредност на тржишту. Будући купац има чисту ситуацију и нема заосталих обавеза.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести