Мађарска има највеће златне резерве по становнику у ЦИЕ

БУДИМПЕШТА: Мађарска, чланица Европске уније која брољи око 10 милиона становника, утростручила је количину златних полуга, чиме се на глобалној ранг листи нашла у горњој трећини земља с највећим златним резервама И међу прве три у региону Централне и Источне Европе (ЦИЕ).
zlatne poluge zlato
Фото: pixabay.com

Централна банка Мађарске је саопштила да је од прошлог месеца повећала количину златних полуга у својим резервама са 31,5 тона на 94,5 тона, што је највећи ниво у последњих више деценија, преноси Раша тудеј.

Тиме је утростручен и износ ових резерви по становнику са 0,1 унце на 0,31 унцу, па се Мађарска може похвалити највиећом количином злата пер цапита међу земљама ЦИЕ, према саопштењу финансијског регулатора.

Из централне банке су навели да је повећање залиха злата наставак дугорочне стратегије усвојене 2018. године, када су златне резерве увећане 10 пута, са 3,1 тоне на 31,5 тона, након чеха су остале на том нивоу више од две године.

Недавна појачана куповина полуга повезана је са новим ризицима који произилазе из пандемије коронавируса, напомиње се у саопштењу.

Снажан глобални раст државних дугова или забринутости због инфлације додатно повећавају важност злата у националној стратегији као сигурног уточишта и као имовине за заштиту вредности, оцењују из централне банке.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести