Мала револуција у плаћању паушалног пореза

БЕОГРАД: Паушалци су ове године први пут пореска решења добили у пореском сандучету на порталу Пореске управе, а у НАЛЕД-у кажу да је тај нови електронски систем "мала револуција", јер ће обвезници унапред знати тачан износ пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање који треба да плате, кажу у НАЛЕД-у.
NALED
Фото: Youtube Printscreen

Сада више не морају да иду у Пореску управу, нити да чекају решења у поштанском сандучету или да их преузимају у пошти, већ могу од куће да приступе новом систему путем компјутера уз квалификовани електронски потпис и електронски плате порез.

У НАЛЕД-у наводе да се до сада дешавало да пореска решења за паушалце касне по неколико месеци, а да су се од ове године сва пореска решења за паушалце нашла у пореским сандучићима до 20. јануара, уз обавезу да порез плате до 18. фебруара.

Директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић каже за Танјуг да су паушалци добили унапред решења са износом пореза који треба да плате.

Раније им се, наводи, дешавало да плаћају одређени износ пет-шест месеци након чега су тек добијали решења када су могли да сазнају и да имају неки дуг и рок од 15 дана да га измире.

"То се од ове године више неће дешавати", рекла је Бојовићева.

Објаснила је да су до сада порески инспектори одређивали висину пореза и доприноса, а сада то ради електронски систем по јасно утврђеним критеријумима, тако да софтвер опредељује износе који треба да буду плаћени.

Навела је да сада паушалци помоћу калкулатора на сајту Пореске управе могу да провере који ће износ пореза бити у овој години и износи који се очекују у наредне три године.

"Тако да за наредне четири године имате неку предвидивост у пословању, па знате који су то порези и доприноси које ћете плаћати у наредне четири године", рекла је Бојовићева.

Нови систем ће, истиче, омогућити велику уштеду и времена и ресурса Пореске управе, јер порески инспектори који су на томе радили до сада могу да обављају послове који су много неопходнији.

Јелена Бојовић каже да је још једна значајна новина за паушалце који тек почињу да обављају неку делатност то што ће одмах по првој регистрацији добити пореска решења у року од 48 сати.

"Више не морају да подносе захтев Пореској управи и да траже да уђу у паушални систем, него у року од 48 сати од када се пријаве у АПР-у од Пореске управе добијају решење у своје пореско сандуче", рекла је Бојовићева.

Тренутно у Србији има око 110.000 паушалаца, од фризера, маникира, до обућара, делатности у ИТ, а од ове године у том систему су и рачуновође.

"Проширује се и обухват делатности које сада могу да буду у систему паушала", рекла је Бојовићева и навела да је новина да и предузетници попут аутолакирера и оних који се баве поправком аутомобила сада имају могућност да буду у паушалном систему опорезивања.

Поред могућности да приступе пореском сандучету на порталу Пореске управе ако имају квалификовани електронски потпис, друга опција је да ангажују рачуновођу или да овласте пријатеља који има кваликфиковани електронски потпис да приступе њиховом решењу.

Имају, додаје, могућност и да на калкулатору на сајту Пореске управе укуцају своју делатност и потребне податке и да добију износ пореза који је потпуно идентичан оном који се налази на њиховом решењу у пореском сандучету и плате већ данас.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести