Мали: Годишњи раст привреде већи од 3,5 одсто

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са директорком Светске банке за Западни Балкан Линдом Ван Гелдер и пренео јој очекивања да привредни раст ове године надмаши пројектованих 3,5 одсто, док је за следећу годину пројектован реални раст бруто домаћег производа од четири процента.
Mali Siniša/Tanjug/A. Vukelić
Фото: Танјуг/Андрија Вукелић/Синиша Мали

Мали и Ван Гелдер су разговарали о "Новој агенди раста", на којој тренутно ради Светска банка, односно о приоритетима Србије у наредних пет година, саопштило је Министарство финансија.

Светска банка сматра да Србија има потенцијал да достигне још већи привредни раст ако би стратешки, на прави начин, улагала у одређене секторе који томе могу да допринесу.

На почетку састанка саговорници су се сагласили да охрабрује стопа раста из прошле године од 4,4 одсто, као и стопа раста из трећег квартала ове године, која према првој процени Министарства финансија износи 4,7 одсто.

Речено је да је један од главних приоритета за наредну годину, који је дефинисан и са Међународним монетарним фондом (ММФ), повећавање ефикасности јавних предузећа, чему се мора приступи на стратешки начин.

Светска банка ће у наредном периоду направити петогодишњи план којим ће бити дефинисани циљеви и оквир кроз који ће пружити подршку Србији у том периоду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести