Мали: Издржали смо кризу, наставља се отварање фабрика

БЕОГРАД: Борићемо се да будемо у три најбоље економије у Европи, поручио је данас на седници Скупштине Србије, министар финансија Синиша Мали, наводећи да су српске јавне финансије кризу са корона вирусом дочекале спремно.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Он је истакао да је ММФ указао да ће Србија имати најмањи пад од три одсто у Европи због корона вируса, наводећи да је та међународна финансијска институција прогнозирала раст од 7,5 одсто наредне године.

Он је подсетио да је само пре неколико месеци стопа раста у Србији била 6,2 одсто.

Мали је поручио да ће се поново кренути са отварањем фабрика, наводећи да је Србија показала озбиљност и у тренуцима кризе, што је оно што, каже, инвеститори желе да виде.

Такође је истакао да ће у ребалансу буџета бити повећана средства за изградњу Моравског коридора.

Србија је одговарила спремно на кризу, јер има довољно новца и снаге и зато ће, објаснио је Мали посланицима, држава преузети највећи терет на себе, указујући да је због тога изашла са програмом од 5,1 милијарди евра помоћи, што је удео од око 11 одсто БДП-а.

"Са великим задовољством вас обавештавам да је наша економија, да су наше јавне финансије издржале удар и највећу кризу за последњих 100 година. Оваква криза никада није забележена”, рекао је Мали.

Он је подсетио да су кризу са корона вирусом светски стручњаци упоређивали са оном из 2008. године, па са “депресијом” из 1929. године, а онда се сагласили да је чак и већа до тога, јер се није догодило да читава светска економија стане.

Како је рекао, такву кризу на светском тржишсту су српске јавне финансије дочекале спремно, наводећи се то не би догодило да Србија није прошла кроз тешке реформе 2014.године које је спровео тадашњи премијер Александар Вучић.

"Држава је уштедела и зарадила и има могућност да помогне привреди, да помогне грађанима, да набави медицинску опрему, а да не угрози ''здравље јавних финансија, рекао је Мали и подсетио на мере државе које су донете за време ванредног стања.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести