Брнабић у Скупштини о мерама против Ковид19: Успели смо

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић обратила се данас посланицима Скупштине Србије, на првој седници у ванредном стању, и истакла да Србија има најмању стопу смртности од корона вируса, од 1,9 одсто, у поређењу са земљама у овом делом Европе.
 Premijerka Ana Brnabić u Skupštini Srbije Foto: RTS/prinskrin
Фото: Премијерка Ана Брнабић у Скупштини Србије Фото: РТС/принскрин

Брнабић је навела да је Србија трећа по броју урађених тестова на 100.000 становника, а изразила је очекивање да ће данас већ бити на другом месту.

“Данас када смо на силазној путањи епидемије, видимо да се стопа позитивних креће око 5,8 одсто у односу на укупан број тестираних. И када још увек не можемо да прогласимо победу, али имамо разлога да верујемо да ћемо то моћи уколико задржимо дисциплину и руковођење кризном ситуацијом, чини ми се да можемо да кажемо да смо успели у ономе сто смо зацртали”, рекла је Брнабић.

Она је нагласила да је здравствени систем у Србији издржао, да никада није пао о поклекао, наводећи да је било капацитета за смештај свих заражених, лекарских тимова, респиратора, лекова…

“Нисмо морали да бирамо који ћемо живот спасити”, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла и да су у великој мери сачувани животи најстаријих грађана, што је био један од циљева у овој борби, док је други циљ био очување здравственог система.

“Борили смо се срцем и знањем уз нашу струку за животе грађана уз огромну помоћ пре свега партнера из Кине, то треба рећи и не треба се тога стидети, остаћемо вечно захвални, али и партнера из ЕУ, који су се и сами суоцавали са пандемијом и огромним људским зртавама, али и Русије, САД, УАЕ, Норвешке, Мађарске…”, рекла је Брнабић.

Брнабић је подвукла да је поносна на своју земљу и на то како се борила са пандемијом, као и на то где се данас налазимо и како смо се спремили за све оно што долази након пандемије.

“Поносна сам на наше грађане, наше институције, на тим који Влада Србије чини са председником Србије и на све наше стручњаке као и на наше лекаре и медицинско особље, здравствене раднике и на све који су били на првој линији фронта. Њима највећа могућа захвалност и у име целе владе”, рекла је она.

Брнабић је подсетила да је први идентификовани случај у Србији био 6. марта ове године и тај случај је, каже, импортован из Италије, наводећи да је пре тога тестирано 58 људи који су имали симптоме налик ковиду 19. Тестирање је почело 13.фебруара када се, каже, појавио први сумњиви случај и сви су били негативни.

Навела је и да је први смртни случај био 20. марта.

Брнабић: Од 4.маја израда епидемиолошке студије

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ће Медицински факултет Универзитета у Београду од 4. маја почети израду епидемиолошке студије о прокужености на узорку од 7.000 домаћинстава у Србији.

Брнабић је на седници скупштине, која је почела минутом ћутања, чиме је одата пошта свим грађанима који су преминули од поседица корона вируса, казала да је Србија започела домаћу производњу тестова на антитела.

“То ће радити Институт за примену нуклеарне енергије”, рекла је Брнабић и додала да ће први тестови бити спремни у року од месец дана.

Према њеним речима, у овом тренутку више земаља је затражило подршку од Србије, уколико будемо имали додатне количине тестова на антитела

“Србија је у бољем положају него богатије и развијеније земље”, рекла је Брнабић. Премијерка је на седници казала и да је вредност хуманитарних летова око два милиона евра.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести