Сутра седница Скупштине, две тачке дневног реда

БЕОГРАД: Председница скупштине Маја Гојковић званично се сазвала седницу парламента за сутра у 10 сати, а на дневном реду су две тачке дневног реда.
maja gojkovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Посланици ће се изјаснити по две тачке: предлог одлуке о потврђивању одлуке о увођену ванредног стања и предлог закона о потврђивању свих уредаба које је до данас донела Влада Србије уз супотпис председника Србије.

То ће бити прва седница за време ванредног стања.

Гојковић је на конференцији за новинаре у парламенту казала да су сви посланици добили позиве да дођу, добили су сав материјал, и очекује да сви дођу на сутрашње заседање.

Она је додала да од посланика очекује да одговорно приступе свом послу и да на начин примерен ситуацији у којој се држава налази дискутују о тачкама дневног реда, наводећи да жели да се води озбиљна дебата у којој ће свако изнети своје аргументе. "Наша реч има тежину, слушаће нас грађани и зато још једном позивам посланике на одговорност", рекла је Гојковић и додала да ће свако моћа да говори у складу са Пословником и да нико неће бити ускраћен.

"Ово је прва седница за време ванредног стања, у припреми сам покушала по свим сајтовима релеватних парламентарних организација да пронађем како то раде парламенти у свету, јер је корона глобални проблем и нисам успела да нађем пример да 250 посланика долази на седницу заједно са представницима владе и да затим расправљају о тачкама дневног реда", рекла је Гојковић.

На питање како види најављено учешће опозиције која је до сада бојкотовала парламент, Гојковић је казала да ће видети ко ће се сутра појавити, наводећи да су то политичке одлуке посланика, али и организација којима они припадају.


Савез за Србију неће на седницу

Опозиционе странке из Савеза за Србију неће учествовати на седници парламента која је сазвана за сутра.

Како су рекли представници СзС и још неких опозиоционих покрета, на конференцији испред парламента, таква одлука је донета "јер не желе својим присуством да конвалидирају гажење Устава".

Такође, најавили су да ће посланици и лидери странака Савеза у четвртак одржати протест испред скупштине, против, како кажу, неуставног увођења ванредног стања и "невиђених" мера које су уведене.

На протест, у 18 сати, кажу, не позивају грађане, јер у то време почиње мера забране кретања.

Додали су и да ће Уставном суду поднети захтев за оцену уставности и законитости одлуке о увођењу ванредног стања.


"Више волим да видим, него да нагађам ко ће доћи", рекла је Гојковић.

Парламент је, каже, обезбедио све мере које су потребне да се на безбедан начин одржи заседање у специфичним епидемиолошким условима.

Објаснила је да ће сутра сви морати да прођу кроз сигурносна врата и да ће им бити мерена температура, после чега ће добити маске и рукавице.

"Посебне мере смо предузели у сали у којој очекујемо већи број посланика", рекла је Гојковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести