Мали о првих 100 дана Владе: Стандард грађана је најважнији успех

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да можемо бити задовољни резултатима актуелне Владе Србије у њених првих 100 дана рада и додао да је било пуно изазова, а да је најважнији успех животни стандард грађана.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Мали је, гостујући у емисији "Хит твит" на Пинку, рекао да је после три године Србија наставила да побеђује у економији.

Прошле године имали смо раст БДП-а 2,3 одсто. По први пут у историји смо прешли границу од 60 милијарди евра БДП-а, дакле никада већи БДП у историји Србије није био. Поређења ради, 2012. је био 33,4 милијарде евра, скоро смо га дупло повећали упркос фискалној консолидацији и целој овој кризи која траје већ трећу годину заредом, рекао је Мали.

Навео је да је стопа незапослености у Србији најнижа икада и да износи 8,9 одсто, док је 2012. године била 25,9 одсто.

Мали је рекао да је само у 2022. години био највећи прилив директних страних инвестиција у Србију - 4,4 милијарде евра.

Навео је да су изграђене фабрике и километари нових ауто-путева и подсетио да сада имамо и воз који иде 200 километара на сат.

То је нова Србија, рекао је Мали и додао да ће се наставити са изградњом брзе пруге до Мађарске.

Истакао је да се Србија развија упркос кризи и да се није застало ни са једним инвестиционим пројектом.

Градимо десет аутопутева и брзих саобраћајница, школе, болнице, али најважнија ствар за првих 100 дана рада владе, по мом мишљењу, је управо животни стандард грађана Србије. Од 1. јануара имамо повећање плата у јавном сектору 12,5 одсто, као и повећање минималне зараде 14,3 одсто, рекао је Мали и додао да је данас минимална зарада већа од 40.000 динара, а да је 2012. године била 15.000 динара.

Навео је да ће просечна зарада у Србији у децембру ове године бити сигурно више од 800 евра.

Упркос свим изазовима улажемо у животни стандард грађана Србије. Наш најважнији пројекат је 'Србија 2025', да нам просечна зарада буде 1.000 евра, а просечна пензија 450 евра. Као што видите, потпуно смо у динамици и плану да то и остваримо, рекао је Мали.

Подсетио је да је у петак одржан скуп поводом обележавања 100 година пензијског система у Србији и навео да ће од 15. марта почети пријаве за Пензионерску картицу, која ће пензионерима омогућити огромне бенефите и попусте у малопродајним ланцима...

Ми ћемо 15. марта кренути да примамо апликације, а са друге стране од тог дана крећемо у велику кампању која ће трајати до 1. октобра да позовемо све друштвено одговорне компаније у Србији да се прикључе овој великој акцији, рекао је Мали.

Захвалио је пензионерима и додао да су пензије повећане за 20,8 одсто у последњих неколико месеци и да ће наставити да расту.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести