Мали: Одлична вест што је Ер Србија сама вратила кредит

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да је одлична вест што је српска национална авиокомпанија Ер Србија, упркос тешком стању у коме је авиосаобраћај данас, успела самостално да измири све своје преостале обавезе према кредитору "ЕА Партнерс 1".
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Упркос разним спекулацијама које смо имали прилику да слушамо претходних месеци и нагађањима о томе како Ер Србија неће моћи да измири своја дуговања, наша национална авиокомпанија је тачно на време измирила све своје обавезе у износу од око 57 милиона долара, по основу кредита који је узет пре пет година, а који је на наплату доспео управо данас", навео је Мали у саопштењу.

То значи да се том компанијом управља одговорно и на прави начин, баш као што ми са друге стране управљамо и државним финансијама, додао је Мали.


Ер Србија измирила обавезе према кредитору "ЕА Партнерс 1"

Ер Србија измирила је све своје преостале обавезе према кредитору "ЕА Парнтерс 1" (Etihad Airways Partners 1) у износу од 57,62 милиона долара по основу дугорочног кредита који је узет 2015. године, а који је доспео данас, саоптио је српски авиопревозник.

"Исплата овог кредита представља доказ доброг и одговорног управљања Ер Србијом пре и током кризе и током опоравка од последица пандемије. Српска национална авио-компанија ће и надаље остати посвећена интересима својих акционара, запослених и путника и предузимаће све мере које су неопходне да се заштити компанија и осигура њен развој", рекао је тим поводом генерални директор Ер Србије Данкан Нејсмит.

Како каже, током обуставе комерцијалног путничког саобраћаја Ер Србија је започела низ програма који су усмерени на рад са пословним партнерима, спровођење мера штедње и одржање ликвидности, као и побољшање пословних процеса и услуга за наше путнике.

Са свим тим програмима наставиће се и у наредном периоду, поручио је он.

Кажу да Ер Србија, без обзира што од средине марта до друге половине маја није могла да обавља комерцијалне путничке летове, до данашњег дана наставља да редовно измирује све своје обавезе према кредиторима и добављачима у земљи и иностранству.
 


Он је додао да је за једну државу од изузетног значаја да има своју националну авиокомпанију, што се најбоље види по издашној помоћи коју су све најмоћније државе света издвајале како би спасиле своје компаније.

"Чак је и ЕУ значајно релаксирала своја правила која се односе на државну помоћ према авиокомпанијама, а како би санирала последице економске кризе и сачувала компаније. Србија ће увек стајати уз своју националну авиокомпанију, а уколико буде било потребе, пружићемо јој неопходну помоћ. Ипак, драго ми је што су обавезе по основу овог кредита успели да измире самостално", рекао је Мали.

Министар је истакао да је Ер Србија у протеклих неколико година прошла кроз неопходно реструктурирање, након чега је постигла рекорде по броју превезених путника, те да је за годину дана увела 23 нове дестинације.

"Пандемију коронавируса Ер Србија је дочекала као стабилна, јака компанија, која је прошла кроз реструктурирање и ушла у период експанзије. Сви грађани Србије треба да буду поносни на своју националну авиокомпанију, које је у најтежим тренуцима, када је избила пандемија превезла на хиљаде наших путника који су се налазили на разним крајевима света и вратила их у Србију".

Мали додаје да је Ер Србија карго летовима превезла неопходну медицинску опрему из целог света.

"Верујем да ће наставити да раде добар посао по завршетку ове тешке пандемије која је задесила цео свет", закључио је министар финансија Мали.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести