Мали се састао са инвеститорима из Европе и САД заинтересованим за улагања

БЕОГРАД: Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас у Палати Србија са представницима Банк оф Америка и више од 10 инвеститора из Европе и Сједињених Америчких Држава, који су заинтересовани за улагање у Србију и регион.
1
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Тема састанка је била атрактивност Србије за улагање, и у том смислу стабилност јавних финансија, позиција Србије у контексту актуелних геополитичких дешавања и пут Србије ка Европској унији, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Инвеститоре су додатно занимала и планирана улагања у енергетику, деловање Србије на међународном тржишту капитала и достизање инвестиционог рејтинга, а саговорници су разговарали и о иницијативи Отворени Балкан, која подразумева регион без граница и доприноси расту целог региона.

Када је реч о атрактивности Србије за улагање, Мали је рекао да је прошле године Србија имала рекордних 4,4 милијарде евра страних директних инвестиција, као и да око 60 одсто укупних страних инвестиција у региону долази управо у Србију. 

Истакао је да је Влада одлучна у циљу да улаже велика средства у јавне инвестиције, тако да се тренутно гради чак 10 ауто-путева, што додатно утиче на атрактивност земље.

Мали је инвеститорима представио стање српских јавних финансија и истакао да је Србија у потпуности стабилна, упркос изазовима и да је у последњих неколико година постала атрактивна инвестициона дестинација. 

Рекао је и да је Србија у прошлој години забележила раст БДП-а од 2,3 одсто и нагласио да је у временима кризе, у последњих неколико година, кумулативно била једна од најбрже растућих економија у Европи.

Мали је додао и да је у апсолутном износу прошле године БДП износио рекордних 60 милијарди евра, као и да се ове године очекује 68 милијарди евра. 

Навео је и да је та бројка 2012. године била упола мања, односно да је БДП у апсолутном износу био 33 милијарде евра.

Према његовим речима, српска економија расте и отпорна је, а пре пандемије корона вируса неколико година заредом Србија је имала суфицит у буџету и довољно простора да се помогне привреди и грађанима пакетом од чак девет милијарди евра. 

На тај начин, истакао је Мали, сачувана су радна места, а незапосленост је тренутно на историјском минимуму.

Такође, нагласио је и да Србија припада Европској унији и да од тога може да има користи цео регион.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести