Мали: Споразуми вредни око 700 милиона евра за ковид и зелену економију

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се ратификацијом седам споразума у Скупштини Србије, о којима се данас расправља, обезбеђује око 700 милиона евра који ће бити усмерени на подршку у борби против ковида-19, као и за подизање енергетске ефикасности и за такозвану зелену економију.
mali
Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/bs

 

Мали је прецизирао да се то односи на набавку медицинске опреме, изградњу лабораторија за тестирање, унапређење такозване зелене економије и рад на изградњи водоводне и канализационе мреже у 60 локалних самоуправа.

“Овим споразумима још више ћемо гурати раст БДП-а наредне године. Њиховом ратификацијом у скупштини они постају могући за реализацију одмах и већ наредне године можемо да очекујемо прве ефекте”, рекао је Мали и парламенту.

Споразум између Србије и Међународне банке за обнову и развој вредан је 92 милионе евра и њиме се обезбеђују средства за набавку додатне медицинске опрему, радиће се на обуци медицинских радника, за изградњу регионалних ковид лабораторија у КЦВ у Новом Саду и у Крагујевцу.

Када је реч о закону о потврђивању Споразума о зајму између Банке за развој Савета Европе и Србије, тај зајам се, каже, Мали, користи за финансирање јавног сектора, тачније како би се покрили увећани трошкови за набавку лекова и медицинске опреме. Вредност споразума је око 200 милиона евра и може се користити до краја ове године и следеће године.

Споразум о зајму између Банке за развој Савета Европе и Србије у вредности од 44,5 милиона евра обухвата унапређење ефикасности у 28 зграда, рекао је Мали и додао да је са истом банком направљен споразум којим ће се обезбедити средства да се у 60 општина унапреди канализациона и водоводна мрежа.

Према његовим речима, то се уклапа и упрограм Србија 2020-2025, истичући да се већ наредне године крецће се у изградњу недостајуће канализацоне и водоводне мреже и фабрика за пречишћавање отпадних вода у преко 70 локалних самоуправа, а вредност споразума је 300 милиона евра.

“Већ у буџету за 2021. годину имамо обезбеђених преко три милијарде евра да у наредних пет година за 70 локалних самоуправа завршимо недостајућу водоводну и канализациону мрежу”, поручио је Мали.

Пред посланицима је и споразум о зајму између Немачке развојне банке и Србије за пројекат рехабилитације система даљинског грејања у вредности од 30 милиона евра, као и споразум са истом банком вредности 20 милиона евра за санацију између 50 и 60 објеката јавне намене широм земље.

Мали је навео да се Законом о регулисању јавног дуга по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република сфрј, предлаже да се поевћа ефикансост и смањи број чланова комисије са 11 на 5.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести