Мали: Србија добитник награде у области зеленог финансирања

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је Србија добитник награде „Пионир у области зеленог финансирања у категорији држава за 2021. годину" (Sovereign Green Market Pioneer in 2021), коју додељује оганизација Climate Bond Iniative.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Како је саопштило Министарство финансија, Мали је рекао да је та награда веома значајна за нас, јер нас сврстава у еколошки одговорне државе света и да показује да држава одговорно води своје грађане путем напретка.

Србија као водећа земља региона, жели да послужи као пример другима у окружењу. Желимо да будемо предводници у спровођењу Зелене агенде и да свет препозна ту нашу намеру и визију. Посвећени смо улагању у екологију и заштиту животне средине и обезбеђивању финансирања зелених пројеката из нових извора финансирања као што је веома актуелно тржиште зелених обвезница, рекао је министар.

Он је подсетио да је Србија прошле године, у септембру први пут у својој историји емитовала зелену еврообвезницу, у износу од једне милијарде евра и да је интересовање инвеститора било огромно и да је премашило три милијарде евра.

Мали је додао да се из годину у годину средства за еколошке пројекте у буџету Србије повећавају, као и да ће буџет за наредну годину предвидети финансирање еколошких пројеката који нашим грађанима треба да обезбеде чисту воду, ваздух и квалитетнији живот.

Реч је о пројектима који се односе на изградњу постројења за пречишћавање воде за пиће и постројења за пречишћавање отпадних вода, заштиту од поплава, очување биодиверзитета, контролу и превенцију загађења, прикупљање, прераду и рециклажу отпада, енергтетску ефикасност и обновљиве изворе енергије, навео је министар.

Climate Bonds Iniative је међународна организација која промовише улагања у пројекте и средства неопходна за брзу транзицију на економију са ниским емисијама угљеника и климатском отпорношћу.

Награде, попут оне коју је добила Србија, се додељују сваке године како би се прославили напори и достигнућа организација и влада које су се истакле као пионири у одрживом финансијском сектору, које раде на решавању климатске кризе.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести