Маск одлучио, прву европску фабрику градиће у Берлину

БЕРЛИН: Извршни директор компаније "Тесла" Илон Маск изјавио је  да ће његова компанија изградити своју прву фабрику аутомобила у Немачкој, близу аеродрома у Берлину.
m
Фото: EPA-EFE CLEMENS BILAN

Маск је, на једној церемонији доделе награда у Немачкој, рекао да ће фабрика бити у близини новог аеродрома у Берлину, додајући да ће у том граду отворити инжењерски и дизајнерски центар, преноси Ројтерс.

"Сви знају да су Немци без икакве сумње мајстори у инжењерству. То је један од разлога зашто смо за локацију наше ''Гигафабрике Европа'' изабрали Немачку", навео је он и додао да је, поред тога, неизвесност око Брегзита била додатни мотив да као локацију одаберу Немачку уместо Велике Британије.

"Због (неизвесности) коју ствара Брегзит било је превише ризично да се за локацију одабере Велика Британију", реако је Маск за немачки АутоЕкспрес.

"Тесла" ће у фабрици у близини берлинске ваздушне луке производити батерије, осовине и аутомобиле, при чему ће кренути с производњом нешто јефтинијег теренца "Модел Y".

Из компаније су раније најавили да намеравају да почну с производњом у Европи 2021. гоине. "Тесла", иначе, већ гради "Гигафабрику" у Шангају у којој ће производити "Модел 3" и "Модел Y".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести