Матић: Неће поскупети основне намирнице, Робне резерве пуне

БЕОГРАД: Министарка трговине Татјана Матић изјавила је данас да су Робне резерве пуне, да је српско тржиште добро снабдевено основним намирницама и да ће влада уколико буде потребно продужити ограничење цена, које по важећим уредбама траје до почетка маја.
supermarket, pixabay.com
Фото: pixabay.com

"Снабдевеност тржишта је одлична и тако ће и остати. Уредба (о ограничења цена основних намирница) је на снази и уколико буде потребе, ми ћемо је продужити на још један период", рекла је Матићева Танјугу.

Подсетила је да је влада донела Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница: шећера кристала у паковању од једног килограма, брашна типа Т- 400 глатког у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, брашна типа Т-500 у паковању до пет килограма, укључујући и пет килограма, јестивог сунцокретовог уља од једног литра, као и свињског меса - бут и УXТ млека са 2,8 процената млецне масти у паковању од једног литра, и навела да она важи до 2. маја.

Матићева додаје да уредба о ограничењу цене хлеба "сава" од брашна типа 500 важи до 10. маја.

Истакла је да се сви малопродајни и велепродајни објекти придржавају ограничења цена.

"Када говоримо о Робним резервама, оне су пуне. Влада је већ донела одлуку и оне су два пута реаговале, са позајмицом брашна односно жита, прво је било 20.000 и 30.000 тона, што је ишло ка млинарима и пекарима. Реаговали смо због цене хлеба и како би снабдевеност тржишта била добра", навела је министарка за Танјуг.

Поручила је да ће држава и даље ограничавати цене основних животних намирница, јер основни стандард становништва мора бити заштићен, с обзиром да је дошло до поремећаја на глобланом тржишту и када је реч о сировинама и прехрамбеним производима.

"Надамо се, а и анализе светских стручњака говоре, да би крајем ове године, од септембра требало да дође до стабилизације тржишта. Такође, надамо се да ће се и рат у Украјини у неко догледно време смирити, што ће све утицати и на смиривање цене енергената, као и цене сировина и хране", навела је она.

Матићева је нагласила да је Србија један од највећих произвођача хране и прехрамених производа и подсетила да је Србија у 2021. извезла пољопривредне и прехрамбене производе у вредности од 4,2 милијарде евра.

"Тако да ми немамо разлога за бригу и страх, ми производимо довољно и за себе и извоз. Имаћемо сигурно довољно и хране за нас, као и за извоз. Најважније је да не подлегнемо било каквом психолошком притиску и паници и да знамо да ћемо имати довољно основних намирница, као и када говоримо о гориву односно дериватима нафте", рекла је министарка.

Подсећа да је влада донела уредбу на основу које се врши усклађивање цене горива у Србији са ценом на берзи, како не би долазило до вештачких несташица.

Видимо да је снабдевеност нафте и нафтних деривата добра и тако ће и остати, поручила је Матићева.

Када је реч о наставку извоза и испорука српске пшенице и кукуруза за Албанију, Матићева каже да су министри пољопривреде две земље направили договор и очекује да ће испоруке кренути већ у току следеће недеље.

"У духу сјајне сарадње у оквиру иницијативе Отворени Балкан, верујем да ће већ у току следеће недеље доћи до реализације овог договора", нагласила је она.

Србија има довољно житарица, пшенице и кукуруза за своје потребе, али сасвим довољно и за извоз, каже и додаје да је била донета превентивна мера о забрани извоза, али да Министарство пољопривреде има дискреционо право да одобри извоз, што ће и учинити.

То је исправна одлука, а поготово када говоримо о земљама које су укључене у иницијативу Отворени Балкан, јер тако показујемо и солидарност и раузмевање према нашим најближим комшијама, рекла је Матићава.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Матић каже када је реч о предстојећој туристичкој сезони, да и Грчка и друге медитеранске земље које живе од туризма са нестрпљењем очекују летњу сезону и да ће додатно олакшати улазак туриста.

"Мислим да ће се много лакше путовати, али очекујемо као што је и прошле године био тренд, повећање цене путних аранжмана".

Напомиње да ће, ипак, вероватно за сваку земљу појединачно постојати услови за улазак, али и да ће бити значајно олакшани.

Матићева очекује у Србији јако упсешну туристичку сезону, пошто већ у прва три месеца ове године постоји раст долазака туриста у нашу земљу.

Србија је прошле године имала рекордни девизни прилив од туризма вредан више од 1,5 милијарди евра, указала је Матићева, која очекује још већи прилив у овој години и већи број туриста.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести