Матић: Постигнути рекордни резултати од 2020. до данас

БЕОГРАД: Министарство трговине, туризма и телекомуникација у последње две године, у време глобалне здравствене, економске и енергетске кризе, направило је корените промене и остварило рекордне резултате, рекла је министарка Татјана Матић наводећи као један од резултата да је земљу од почетка године посетило више од три милиона туриста.
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić  Foto: Tanjug/ D. Kujundžić
Фото: Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић  Фото: Танјуг/ Д. Кујунџић

Скупштина Србије синоћ је усвојила измене Закона о министарствима, чиме ће Министарство трговине, туризма и телекомуникација бити реорганизовано, а тим поводом досадашња министарка Матић навела је неке од најважнијих постигнутих резултата од 2020. када је именована на ту функцију, саопштили су из министарства.

Матић је захвалила свима који су подржавали њен ресор на путу промена и остваривања резултата, а највише грађанима Србије.

Она је казала да је сектор туризма потпуно опорављен од последица пандемије, те да су резултати максимизирани и да је остварен рекордан број туристичких долазака.

"Од почетка 2022, Србију је посетило више од 3 милиона туриста, а девизни прилив од туризма до краја августа превазишао је 1.5 милијарду евра", навела је Матић.

Рекла је да је ваучерима за одмор омогућено домаћим туристима да уживају у лепотама своје земље, а постављене су и основе регионалном туризму потписивањем Меморандума о сарадњи у области туризма на Западном Балкану.

Подсетила је да су из Министарства подржали организовање првог међународног сајама вина "Винска визија Отвореног Балкана" у Београду, и започели пројекат "Вински путеви Отвореног Балкана" у сарадњи са Албанијом и Северном Македонијом, што је показало колико је моћан економски потенцијал туризма.

Матић је, такође, навела да је Београд кандидован за домаћина изложбе ЕКСПО 2027, а да је Србија препозната као значајна инвестициона и туристичка дестинација на Светској изложби ЕКСПО 2020. у Дубаију.

Уз то, UNWTO је прогласила Мокру Гору за једно од најбољих туристичких села на свету 2021, а Мишелин (Мићелин) водич за Београд је уврстио 14 престоничких ресторана у своју селекцију и одао признање локалној гастрономској понуди наше земље, рекла је Матић.

Матић је истакла да је у сектору телекомуникација, почела изградња широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима којим се покрива више од 150.000 домаћинстава у преко 800 руралних насеља и приведен је крају пројекат увођења брзог интернета у 1.800 школа.

Додала је да је сектор телекомуникација убрзао дигитализацију јавне управе, побољшао услове за пословање мобилних оператора и припремио нацрте Закона о електронским комуникацијама и Закона о широкопојасном приступу.

Такође, рекла је она, вођено је рачуна о најмлађима и њиховој безбедности радом Националног контакт центра за безбедност деце на интернету.

Матић је оценила да се сектор трговине суочио са увезеном инфлацијом, глобалном кризом и непредвидивим околностима, али да је учињено све да биланси и цене хране, поготово основних животних намирница, остану задовољавајући, као и да снабдевеност тржишта дериватима нафте у Србији буду потпуни и уредни.

Досадашња министарка трговине, туризма и телекомуникација пожелела је мудрост, срећу и марљивост свима који ће наставити да раде на важним питањима у овим областима за постизање још бољих резултата и још већих успеха.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести