Матична компанија кинеског пратнера BMW-а иде у стечај?

ШАНГАЈ/ПЕКИНГ: Предузеће Брилијанс Отомотив Холдингс, кинески партнер у заједничкој фирми са немачким BMW-ом, саопштило је да ће његова матична компанија Хуаћен Отомотив Група можда ући у стечај пошто је један поверилац поднео такав захтев кинеском суду.

Хуаћен, у власништву владе провинције Лијаонинг, прошлог месеца није исплатио обавезе повериоцима по основу обвезнице од милијарду јуана (151,88 милиона долара), придруживши се растућем броју државних фирми које касне са плаћањем обавеза, што је уздрмало поверење инвеститора и узнемирило актере на тржишту дуга у Кини, преноси Ројтерс.

Компанија се суочава са стечајем након што је фирма Геџи Аутомобилске Технологије поднела захтев Народном суду за посредовање у Шенијангу за реструктурирање Хуаћена, навео је Брилијанс у информацији објављеној на Хонгконшкој берзи.

Још увек је неизвесно да ли ће суд одобрити тај захтев, додаје се у информацији.

Држаоци обвезница сматрају да би стечај Хуаћена био обесхрабрујућ, јер би из тог процеса на крају добили мањи поврат новца.

Хуаћенов стечај би имао мали утицај на рад Брилијанса, али би могао да поремети планове за приватизацију компаније, оцењује брокерска кућа Даива Кепитал Маркетс.

Представник Хуаћена одбио је коментар, додаје британска агенција.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести