Михајловић: Наша визија је друштво једнаких шанси

БЕОГРАД: Потпредседница владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић поручила је да родно сензитивне компаније пружају подстрек развоју женског предузетништва и истакла да је визија Србије друштво једнаких шанси у којима мушкарци и жене имају једнаке услове у свим сферама друштва.
mihajlovich
Фото: Танјуг (видео)/Зорана Михајловић

Михајловић је, обраћајући се на манифестацији "Цвет успеха за жену змаја", коју је синоћ организовало Удружење пословних жена Србије, рекла да је светска економија данас у кризи, а да су у њој највише погођене жене предузетнице.

"Ово је тешка и изазовна година за цео свет, па тако и за нас, и посебно морамо да водимо рачуна о рањивим категоријама друштва, а свака криза покаже да су то жене. Оне су оптерећене двоструким сменама - и на послу и код куће, а у току пандемије су на првој линији фронта борбе против вируса. Хвала им на томе", рекла је Михајловић, пренело је министарство у саопштењу.

Она је навела да је поносна што се трећу годину заредом додељује награда родно најсензитивнијој компанији.

"Драго ми је да је ова награда постала традиционална, честитам свим добитницима и позивам вас да будете наши амбасадори и подстрек свим осталим компанијама које размишљају да уведу родне принципе у свој рад и пословање. Наша визија је да створимо друштво једнаких шанси и да и мушкарци и жене имају једнаке услове за све оно што желе у животу да ураде, у свим сферама друштва. Да се више него икада бавимо економском безбедношћу, као што се бавимо здравственом, али без економије нећемо моћи као друштво да се даље развијамо", рекла је она.

Михајловић је додала да Координационо тело има међународне партнере свуда у свету и да се годинама ради са ЕУ, УН и другим институцијама.

"Србија се налази у просеку ЕУ по броју жена у бизнису, али ако говоримо о проценту женских предузећа која се гасе, онда та статистика није добра. Зато је важно да сви заједно радимо више - држава, жене предузетнице, Привредна комора Србије. И то је један од разлога зашто смо разговарали са Америчким фондом за развој, како да обезбедимо новац и повољне кредите женама које након друге, треће године помисле да затворе своје пословање. Да им помогнемо да не затварају своје компаније, него да наставе да раде", закључила је Михајловић.

Награда за родно најсензитивнију компанију, коју су установили Координационо тело и Удружење пословних жена, уручена је у "Мадленијануму" компанији "Ђенерали осигурање", друго место освојила је компанија "ВИП мобајл", док су трећу позицију заузели "Ериксон" и "Сител Србија".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести