Михајловић: Рудник у Бору - први зелени рудник у Србији

УЖИЦЕ: Србија ће имати први "зелени рудник" у Бору, најавила је данас у Ужицу потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и додала да је у тај рудник до сада уложено око пола милијарде евра.
mihajlovic
Фото: Танјуг (видео)
Када будемо отворили у октобру највећи рудник у југоисточној Европи злата и бакра, тај рудник ће бити зелени рудник и ти људи који живе у борском округу неће више бити у ситиуацији у којој су били годинама да имају оизбиљне проблеме пре свега са квалитетом ваздуха", рекла је Михајловићева.
Говорећи о најави истраживања литијума у Србији, она је рекла да Влада Србије није адвокат аустралијске фирме и додала да је за нас важно да ли хоћемо или нећемо литијум.
"Хоћемо ли ми да развијамо, и не само да развијамо и добијемо рудник литијума, него да дођемо и до електричних возила на територији Србије, зависи од свих нас. Прво зависи од студија и информација које држава и сви грађани морају да имају. Тек када то будемо имали свако од нас може да или не литијуму", објаснила је МИхајловић.
Она је додала да оно што се чуло у четвртак у Лозници нису еколошки, него политички протести, те да ће само студија показати да ли ће истраживања имати утицаја на животну околину.
Министарка је данас са сарадницима разговарала са 29 грађана Ужица о проблемима енергетске ефикасности, али и свим другим животним проблемима - о води, канализацији, судским процесима.
"Данас су били ти људи данас на разговору код нас. И учинили смо све да нађемо прави одговор, да нађемо институције које могу да нам помогну и да наредних недељу дана свако од њих добије и детаљније одговоре. Где год смо могли одмах да решимо проблем, градоначелница и ја смо решавале, где нисмо рекле смо начин на који ћемо то решити", додала је Михајловић и нагласила да ће са оваквом праксом наставити.
До 5. септембра ће Министарство рударства и енергетике расписати јавни позив за све градове и општине да учествују у пројекту субвенције набавке соларних панела за домаћинства која могу бити стављена на куће, на зграде или зидове зграда. Градови и опстине који испуне услове конкурса потписаће уговор са Министарством, након чега ће градови и општине расписати јавни позив за избор компанија које ће постављати те соларне панеле на куће и зграде и потом потписивање уговора са грађанима.
Потписивање уговора између Града Ужица и грађана који су се пријавили за замену столарије требало би буде крајем августа те да буде завршен до почетка грејне сезоне. Већ следећи конкурс биће у децембру и неколико следеће године.
"Осим гасовода који су до сада изграђени Чачак - Лучани - Пожега, ка Ариљу, Севојну, Косјерићу и Ивањици, врло важно за златиборски округ је и планирани гасовод од Златибора до Прибоја, од Прибоја до Пријепоља, од Пријепоља ка Сјеници, или од Новог пазара према Сјеници.
Како год буде ишао гасовод од Пријепоља биће и један део за Нову Варош", рекао је Верош Станковић, директор сектрора дистрибуције Србија гаса и додао да је дужина тог гасовода око 80 километара плус двадесетак километара према Новој Вароши.
Јелена Матејић, директорка ЕМС-а рекла је да је трансбалкански коридор један од најзначајнијих пројеката који ЕМС проводи уз подршку Владе Србије и ресорноих министарстава.
"Највреднија и најдужа траса у оквиру целог трансбалканског коридора је управо траса која се односи на овај регион. Овде се инвестира у двоструки далековод највишег супериорног 400 киловолтног напона у дужини од 109 километара и вредности од чак 58 милиона евра", рекла је Матејић.
Пројекат би требало да буде завршен до краја 2025. године.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести