Михајловић: Сарадња са КФМ вредна 1,5 милијарди евра

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да Србија жели да буде лидер у региону када је реч о енергетској ефикасности, енергетској транзицији и зеленој агенди.
mihajlovic
Фото: TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE REPUBLIKE SRBIJE/ ALEKSANDAR STOJANOVIC/ bs

Како је саопштено из Министарства рударства и енергетике, Михајловић се у Београду састала са регионалним директором Немачке развојне банке (КфW) за југоисточну Европу Клаусом Милером и директором КфW-а у Србији Рудигером Хартманом и разговарала о наставку успешне сарадње у енергетском сектору.

Михајловићева је истакла да је вредност заједничких пројеката у енергетици са КфW 1,5 милијарди евра и захвалила на доброј сарадњи и подршци у циљу ефикаснијег спровођења зелене агенде.

"Изменили смо законе у енергетском и рударском сектору, припремамо нову стратегију развоја енергетике до 2030. године са визијом до 2050, а радимо и на изради интегрисаног плана за климу и енергетику. Припремили смо се да будемо много ефикаснији у спровођењу зелене агенде", рекла је Михајловићева.

Како је саопштено, она је додала да се доста ради на пројектима повећања енергетске ефикасности, посебно у домаћинствима, да је основан Фонд за енергетску ефикасност, као и да се посебан акценат ставља на подршку грађанима да постану произвођачи енергије кроз постављање соларних панела.

Клаус Милер истакао је за КфW сарадња са Србијом, посебно у енергетском сектору, веома важна.

"Инвестирање у енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије изузетно је битно и заинтересовани смо да вас подржимо у томе. Само за јавне инвестиције планирамо 75 милиона евра. Фонд за енергетску ефикасност је такође веома интересантан за нас, а желимо да вас подржимо и у погледу енергетске транзиције и изградње капацитета за производњу енергије из обновљивих извора, као што је и ветропарк Костолац", рекао је Милер.

На састанку је било речи и о реализацији пројеката у области енергетске ефикасности и изградњи нових топлана, као и о пројектима у сектору електроенергетике, посебно о изградњи Трансбалканског коридора.

Састанку је присуствовао амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб, а како је саопштено, министарка ће у среду, заједно са Милером и Хартманом, обићи хидроцентралу и топлану у изградњи у Малом Зворнику.

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести