Михајловић: Следи финансијска анализа радова на Коридору 10

БЕОГРАД: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије ће у наредном периоду с међународним ревизорским кућама урадити анализу радова на Коридору 10, изјавила је вечерас та РТС ресорна министарка Зорана Михајловић.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

У истсој емисји РТС-а, "Око економије", Дубравка Негре, директорка Европске инвестиционе банке за Србију, која је учествовала у финансирању изградње тог коридора, навела је да ће две трећине уложеног новца бити враћено кроз наплату путарине.

Ми ћемо с међународним ревизорским кућама урадити анализу Коридора 10, пре свега економско-финансијску анализу, не зато да би упрли прст у некога већ да бисмо видели где смо грешили, шта не смемо да поновимо и шта можемо да учинимо бољим, јер Србију чека изградња пет ауто-путева, казала је Михајловићева.

Она је додала да је данас обишла источни крак Коридора 10 који ће сутра свечано у саобраћај пустити председник Србије Александар Вучић и председник Владе Бугарске Бојко Борисов, и то не само да би проверила да ли је све спремно већ да би на лицу места захвалила свима који су учествовали у изградњи.


Вучић: Пуштање источног крака Коридора 10 важан дан за Србију

Сутра је важан и најлепши дан за Србију! Пуштањем у саобраћај источног крака Коридора 10 биће завршена изградња комплетног друмског Коридора 10 кроз Србију, објавио је вечерас председник Србије Александар Вучић на свом Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav".

Уз текст су окачене и фотографије са Коридора, уз податке о томе да је изграђено 86,9 километара ауто-пута, пет најсавременијих тунела и 87 мостова на овој деоници.


Пуно се радило, али сада је све спремно. Важно је то што је Србија потпуно, коначно, завршила Коридор 10 и више нема разговора о једном метру пута који није ауто-пут, било да је јужни или источни крак. То је велика ствар за Србију и показује да је Србија спремна за велике пројекте, казала је министарка.

Додала је да је Коридор 10 европски коридор и да с њим сада Србија постаје практично незаобилазна рута између истока и запада, севера и југа, и истакла да је његовом изградњом решено и питање безбедности.

Србија на данашњи дан има 950 километара ауто-путева, има више од Румуније, Бугарске, Албаније, Црне Горе, БиХ, Северне Македоније, казала је Михајловићева и додала да нема више од Хрватске, али да би у наредном периоду и то требало да се деси.

Она је навела да је и "бенефит који ће се осетити коришћењем Коридора 10 брзина којом ће се кретати и транзитни саобраћај, ка Бугарској, односно Блиском истоку.

За Србију то значи, истакла је Михајловићева, могућност да и даље развија своју економију и да доводи нове инвестиције.

Директорка Европске инвестиционе банке за Србију Дубравка Негре навела је да је та банка финансирала 22 километара на деоници која се сутра отвара за саобраћај поред укупно 52 од 86 километара колико износи укупна километража између Ниша и Димитровграда.

На овом пројекту инвестирање ЕИБ-а износи 265 милиона евра и то је отишло за најтеже и најкомплексније деонице, казала је Негре, додајући да је просечна цена изградње на Коридору 10 на нивоу који је и у околним земљама, али и у земљама ЕУ, односно да према њиховим рачуницама нису преплаћени.

Вршили смо рачунице и дошли до тога да ће се око две трећине укупног улагања вратити кроз наплату путарине, што је више него прихватљиво за финансирање изградње ауто-пута, а узели смо у обзир и економске користи, казала је Негре у емисији "Око економије на РТС-у.

Додала је и да ЕИБ придаје велики значај Коридору 10, који не само да повезује Србију са Бугарском већ повезује од Аустрије Словенију, Хрватску, Србију и преко Бугарске даље на Блиски исток.

У емисији је учествовала и уредница часописа "Бизнис" и "Економетар" Радојка Николић, која је истакла да улагање у инфраструктуру омогућава бржи привредни раст, а потом и бољу наплату пореза.

Она је истакла и да је за развој привреде у крају којим се протеже источни крак Коридора 10 позитивна ствар и Слободна зона у Пироту, која је као магнет за инвеститоре, јер им, осим ослобађања од пореза, омогућава и да заврше све на једном месту.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести