ММФ: Додатна фискална подршка у САД инфлаторни ризик

ВАШИНГТОН: Међународни монетарни фонд (ММФ) објавио је данас да би додатна фискална подршка у Сједињеним Државама могла да повећа инфлаторне притиске и упозорио да би ризик од трајнијег раста цена могао да изазове раније повећање каматних стопа него што се очекивало.
mmf logo
Фото: Printscreen/MMF

Веће америчке каматне стопе би заузврат могле да доведу до наглог пооштравања глобалних финансијских услова и значајног одлива капитала из економија у успону и земаља у развоју, навела је директорка ММФ-а Кристалина Георгиева у блогу објављеном уз извештај Фонда о земљама Г20.

Процена ММФ-а о америчким инфлаторним ризицима долази у време оштре критике републиканских посланика због планова председника Џоа Бајдена о повећању потрошње за више хиљада милијарди долара на инфраструктуру, на бригу о деци, стиудентске стипендије и на проширење покривености кућне неге за старије и инвалиде, наводи Ројтерс.

Георгиева је оценила да би убрзани опоравак САД-а од ковид пандемије, чији ће раст, како се очекује, достићи 7,0 посто у 2021. години, донео корист многим земљама кроз повећану трговину, али да би растућа инфлација могла да потраје дуже од очекивања.

ММФ предвиђа за ову годину глобални раст од 6,0 процената.

И друге земље се суочавају с растом цена робе и хране, које су достигле највиши ниво од 2014, што милионе људи доводи у ризик од недостатка хране, наводи ММФ у извештају.

Фонд сматра да су глобални економски изгледи и даље неизвесни имајући у виду развој пандемије и напредак вакцинације, као и могућност да раст инфлације буде "упорнији" него што се очекивало.

Георгиева је поново позвала на хитну акцију земље Г20 ради убрзања вакцинације у високо ризичним нацијама, упозоравајући на "погоршање јаза у погледу опоравка", који у алармантно великом броју земаља заостаје, док се САД, Кина, еврозона и неколицина других брзо опорављају.

Брзо деловање могло би да спаси више од пола милиона живота само у наредних шест месеци, додала је она.

ММФ је позвао земље да наставе са вођењем прилагодљиве монетарне политике, помно пратећи при томе инфлаторне ризике и финансијску стабилност.

У земљама, попут САД-а, у којима се опоравак убрзава "неопходно" је да се избегне претерано реаговање на пролазна повећања инфлације, поручила је Георгиева.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести