ММФ: Глобални економски изгледи бољи од процене пре три месеца

ВАШИНГТОН: Глобални економски изгледи нису баш тако тмурни као што се процењивало пре само три месеца, изјавио је портпарол Међународног монетарног фонда (ММФ) Гери Рајс, позивајући се на боље показатеље од очекиваних из Кине и других напредних економија.
mmf logo
Фото: Printscreen/MMF

Рајс је међутим додао, на редовном брифингу за новинаре у четвртак, да су укупни глобални изгледи и даље изазовни као резултат пандемије корона вируса и њеног утицаја на многе економске секторе, пренсои Ројтерс.

Ситуација је и даље „несигурна“ у многим земљама у развоју и на тржиштима у успону, осим у Кини, истакао је он, напомињући да је ММФ забринут због пораста нивоа дуга.

Фонд треба да објави нови извештај о светским економским перспективама 13. октобра. ММФ је у јуну додатно продубио прогнозу пада глобалног БДП-а за 2020. годину на 4,9 посто, у односу на априлску процену о паду од 3,0 одсто.

Рајс није износио никакве нове цифре, али је рекао да су недавни подаци из Кине и других развијених економија бољи од очекиваних.

Подаци које добијамо у последње време указују на то да су изгледи можда нешто мање суморни него у време ажурирања извештаја 24. јуна, будући да су неки делови глобалне економије почели да бележе заокрет, навео је.

Додао је да такође да има назнака постепеног опоравка глобалне трговине након свеопште блокаде чији је циљ био сузбијање ширења вируса.

Нагласио бих ипак да опасност није прошла и да су изгледи и даље врло изазовни, пре свега за многа тржишта у успон у и земље у развоју, уз изузетак Кине, казао је Рајс, напомињући да се многе од њих суочавају с континуирано слабом домаћом и иностраном тражњом, падом дознака и прихода од туризма.

Све у свему, забринути смо да ова криза не поништи напредак у смањењу сиромаштва постигнут псоледњих година и остваривању Циљева одрживог развоја, рекао је Рајс, мислећи на циљеве УН утврђене пре пет година за искорењивање сиромаштва и неједнакости.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести