ММФ: Још се не назире крај корона кризе

ВАШНГТОН: Међународни монетарни фонд (ММФ) упозорио је да криза корона вируса „још увек није готова“, истичући потребу за мултилатералном сарадњом како би се обезбедиле адекватне залихе вакцине када оба буде произведена.

У тексу објављеном у часопису Форин Полиси, директорка ММФ-а Кристалина Георгиева и главна економисткиња Фонда Гита Гопинат наводе да је актуелни економски опоравак од кризе резултат брзе примене мера подршке држава централних банака невиђених размера, али да ће бити потребно да се уложе додатни напори, преноси Ројтерс.

Опоравак је и даље врло крхак и неуједначен по регионима и секторима. Да би се обезбедио наставак опоравка, од кључног је значаја да таква подршка не буде преурањено обустављења, оцењују Георгиева и Гопинат у чланку.

Болест Ковид-19, изазвана новим корона вирусом, однела је 900.000 живота широм света, а ММФ процењује да ће укупни трошкови кризе достићи 12 хиљада милијарди долара до краја 2021. године, због чега ће земљама са ниским приходима вероватно бити потребна континуирана финансијска подршка. ММФ је обезбедио хитно финансирање за 75 земаља, међу којима је 47 држава са ниским приходима, и најавио да је спреман да обезбеди подршку за шири спектар земаља са средњим дохотком.

Осим подршке радницима и предузећима и улагања у спречавање глобалног загревања и заустављања раста неједнакости у свету, лидери ММФ-а поручују да владе морају да сарађују на међународном нивоу како би се здравствена криза окончала.

До 8. септембра ове године, у процесу развоја је било најмање 128 вакцина, од којих је 37 већ у фази тестирања на људима, пишу Георгиева и Гопинат, које прогнозирају да постоје 90-процентне шансе за успешан развој таквог производа.

Додале су да је глобална сарадња неопходна како би се обезбедила благовремена производња, одговарајуће залихе за све земље, без обзира на њихова финансијска средства, и праведна дистрибуција вакцина.

Неуједначена расподела би могла да побољша економске прилике у земљама које прве обезбеде вакцину, али их неће заштитити од слабе тражње трговинских партнера из земаља које ће се без вакцине мучити са економским опоравком, закључује се у тексту.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести