ММФ предвиђа још дубљи пад глобалног БДП, сада 4,9 посто

ВАШИНГТОН: Међународни монетарни фонд је упозорио данас да ће се глобална привреда суочити са дубљим падом него што се раније предвиђало и да ће се јавне финансије држава знатно погоршати услед настојања влада да сузбију негативне економске ефекте корона кризе.
mmf logo
Фото: Printscreen/MMF

ММФ сада процењује да ће глобални пад ове године износити 4,9 посто, у односу на пад од три процента, колико је предвиђао у априлу, преноси CNBC.

"Пандемија Ковид-19 имала је негативнији утицај на економску активност у првој половини 2020. године него што је предвиђано, а очекује се да ће и опоравак бити поступнији него што је раније прогнозирано", наводи се у ажурираном извештају ММФ-а “Светски економски изгледи”, објављеном данас.

Фонд је такође оборио прогнозу БДП-а за 2021, и сада очекује стопу раста од 5,4 процента у односу априлску пројекцију од 5,8 посто.

Ова финансијска институција са седиштем у Вашингтону објаснила је да су наниже ревидиране процене последица мера социјалног дистанцирања које ће у земљама вероватно остати на снази и у току друге половине године, што погађа продуктивност и ланце снабдевања.

Фонд такође предвиђа да ће глобални јавни дуг премашити 100 процената БДП-а у овој години.

Према основном сценарију ММФ-а, глобални јавни дуг достићи ће историјски рекорд у 2020. и 2021. години, од 101,5 посто БДП-а, односно 103,2 процента БДП-а, респективно. Поред тога, просечан укупан фискални дефицит ће порасти на 13,9 одсто БДП-а ове године, што је за 10 процентних поена више у односу на 2019.

„Стрми пад активности праћен је катастрофалним ударом на глобално тржиште рада“, навео је ММФ, напомињући да ће глобални пад радних сати у другом кварталу вероватно бити еквивалентан губитку од преко 300 милиона радних места са пуним радним временом.

У ажурираном извештају нису дате процене очекиваног пада у свим земљама света појединачно, па ни за Србију, већ само за водеће светске економије.

Тако сада предвиђа пад америчке привреде од од 8,0 посто у овој години, уместо пада од 5,9 процената колико је прогнозирао у априлу.

Фонд такође очекује дубљи пад еврозоне, од 10,2 одсто у 2020. години, а Бразилу, Мексику и Јужној Африци прогнозира рецесију од 9,1, 10,5 и 8,0 посто, респективно, наводи CNBC.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести