ММФ: Српска економија показала отпорност у врло неповољним условима

БЕОГРАД: Српска економија је показала отпорност у врло неповољним условима попут високих цена хране и енергије, успореног раста трговинских партнера и рестриктивних глобалних финансијских услова, саопштио је данас ММФ поводом завршетка двонедељне посете поводом прве ревизије стандбај аранжмана и консултација у оквиру члана IV за 2023. годину.
m
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/ Kristi Blokhin, ilustracija)

ММФ је по окончају Мисије објавио на сајту да је тим те међународне финансијске институције водио конструктивне разговоре и на нивоу тима постигао договор са властима у вези са завршетком прве ревизије у оквиру стандбај аранжмана.

ММФ је навео на свом сајту да су макроекономски резултати Србије у оквиру програма добри и укључују фискални дефицит који је мањи од очекиваног, затим да је мањи дефицит биланса текућих трансакција и веће девизне резерве, уз снажне и диверсификоване приливе страних директних инвестиција (СДИ).

Међутим, инфлација и неизвесност су и даље на високом нивоу и макроекономске политике треба да се и даље усредсређују на обуздавање инфлације путем рестриктивне комбинације политика и на даље јачање "бафера", поручио је ММФ.

Како је наведено, енергично спровођење програма структурних реформи усмерених на реформе енергетског сектора од кључног је значаја за решавање питања рањивости Србије и подршку дугорочном расту.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести