НБС: Стопа заштитног капитала сада је нула одсто

БЕОГРАД: Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) одлучио је да стопу контрацикличног заштитног слоја капитала за Србију задржи на нивоу од нула одсто, ради подршке кредитној активности банака и ублажавања негативних последица пандемије на услове финансирања привреде и становништва, саопштила је данас централна банка.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

У оквиру своје надлежности да утврђује мере и активности за очување и јачање стабилности финансијског система, а на основу Одлуке о адекватности капитала банке, НБС на тромесечном нивоу обрачунава референтни показатељ на основу којег утврђује стопу контрацикличног заштитног слоја капитала за Србију.

Обрачун референтног показатеља заснива се на одступању међусобног односа укупних кредита и бруто домаћег производа од његовог дугорочног тренда.

На основу података из марта 2020. године, учешће укупних кредита у бруто домаћем производу износило је 78,7 одсто, док је оцењена вредност одступања овог учешћа износила -4,2 процентна поена, што је, иако указује на тренд раста, и даље испод свог дугорочног тренда, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести