НБС: Учешће за прву некретнину сада 10 одсто

БЕОГРАД: Народна банка Србије (НБС) усвојила је допуне Одлуке о мерама за очување и јачање стабилности финансијског система, чиме су створене регулаторне претпоставке за издвајање мањег учешћа потребног за одобравање стамбених кредита купцима првог стана од 10 одсто, саопштено је данас из НБС.
stanovi stanogradnja Dnevnik
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

У складу са новим прописом, за куповину прве стамбене непокретности банка може физичком лицу одобрити стамбени кредит који је обезбеђен хипотеком на непокретности под условом да је обезбедила да износ тог кредита није већи од 90% вредности те непокретности - изузетак у односу на опште правило када је овај лимит 80 одсто.

Имајући у виду да наведени лимити прописани за банку из угла корисника кредита најчешће представљају и основ за учешће које мора да се обезбеди код стамбеног кредита, конкретна измена заправо значи да обавезно учешће може бити смањено на 10 одсто од захтеваног износа кредита.

Поводом усвојеног прописа гувернерка НБС Јоргованка Табаковић изјавила је релаксацијом прописаног лимита НБС настоји да са становишта својих надлежности олакша позицију грађанима који решавају своје стамбено питање куповином прве стамбене непокретности на кредит.

Увођење одмереног подстицаја кредитне активности потпуно је оправдано у сегменту тржишта који се и у претходним временима показао најотпорнијим што се одражава кроз историјски континуирано низак ниво проблематичних кредита у сегменту стамбених кредита, нагласила је гувернер НБС.

Без обзира на то што банке и даље у складу са сопственим проценама могу приликом одобравања стамбеног кредита захтевати и веће учешће, очекивање од новог прописа је стимулисање конкуренције на тржишту стамбених кредита и олакшан приступ грађана кредитима за куповину првог стана, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести