НБС: Више од 93 посто дужника испуњава услове за олакшице

БЕОГРАД: Народна банка Србије саопштила је данас да 93 посто дужника испуњава услов за добијање олакшица за отплату кредита, демантујући тврдње изнете у једном медију да је због кашњења са измиривањем обавеза из ове процедуре испало чак 80 процената дужника.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

"Груба је неистина да је услов за примену мера за олакшану отплату кредита да дужници нису имали никакво кашњење. Одлуком НБС о привременим мерама за банке у циљу адекватног управљања кредитним ризиком у условима пандемије ковид 19 прописано је да само они дужници који су стекли статус неизмирења обавеза пре пандемије не могу да поднесу захтев за олакшице, а то су само они који су пре пандемије каснили са измирењем обавеза дуже од 90 дана", наводе из централне банке.

Све то, како истичу, пише у другом пропису којим је уређена адекватност капитала и који су банке такође обавезне да примењују. Никаквих накнадних измена Одлуке није било, наглашава НБС и додаје да "изношење таквих лажних тврдњи у јавности може да се квалификује као озбиљно кривично дело".

"Оне који шире овакве неистине позивамо да читају прописе пажљиво, а не на прескок, и да не узбуњују јавност због мањка своје концентрације. Према томе, на основу званичних података НБС више од 93 посто дужника испуњава тај услов за одобравање олакшица и за њих је обавезна примена олакшица уколико испуњавају и друге одлуком прописане услове", стоји у саопштењу НБС.

Даље се напомиње да банкама није забрањено да понуде и одобре олакшице и свим другим дужницима који не испуњавају услове из Одлуке.

У реаговању на погрешне интерпретације одлука НБС, у тексту под насловом "Испало 80 посто дужника" објављеном у једном дневном листу, из централне банке истичу да право на коришћење олакшица имају сви дужници погођени актуелном епидемиолошком ситуацијом, који услед тога нису у могућности или могу имати потешкоће да измирују обавезе према банци и даваоцу финансијског лизинга.

"Стварање одијума јавности према примени донетих мера, кроз непримерене инсинуације саговорника аутора текста у погледу наводних накнадних измена објављених одлука, о чему нема ни говора, и позивање на неименованог банкара који очигледно недовољно добро познаје прописе НБС, представља недобронамеран покушај омаловажавања резултата НБС, донетих мера и покушај стварања забуне у јавности, односно обесхрабривања дужника који испуњавају прописане услове да се својим пословним банкама (даваоцима финансијског лизинга) обрате са захтевом за коришћење олакшица које је Народна банка Србије донела", оцењује се у саопштењу.

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести