Нема ни поскупљења ни несташице млека

Незадовљство сточара откупном ценом млека већ неко време је присутно у јавности, мада је држава повећала премију за млеко са десет на 15 динара по литру испорученог млека и повећала подстицаје по грлу са 25.000 на 30.000 динара.
mlekoUniverexport03-RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Истовремено, да би заштитила домаће млекарство, увела је прелевмане - увозне таксе које прерађивачи морају да плате, за сваки литар увезеног млека 15 динара и 30 динара по килограму купљеног сира са стране.

И док се с тим мерама сточари не слажу у потпуности и међусобно полемишу како треба млечно говедарство поставити на здраве ноге, млекаре отупљују млеко између 60 и 65 

динара, у зависности од квалитета, док домаћи највећи откупљивач „Имлек” плаћа млеко у откупу 71 динар. Ако се на то дода и 15 динара премије, испада да сточари могу да добију и 86 динара за литар.


Сто грама кајмака до 230 динара

Цене маслаца су разнолике, па се може купити маслац од 125 грама за 360 динара, али у истом паковању и за испод 200 динара. Млекаре га пакују и у 200 грама и продају за 500 и 600 динара.

Сто грама младог кајмака може се купити од 200 до 230 динара, а 400 грама милерама је око 200 динара.


У таквим тржишним приликама добро је што поскупљења млека нема и што нема несташица.

Литар свежег млека и југорта са 2,8 млечне масту у просеку је око 150 динара. Дуготрајно млеко са истом количином масти, такође се може купити за исте паре, али се продаје и за приближно 200 динара, ако у животној намирници има 3,5 процената млечне масти.

Ови производи могу бити и 20 до 30 динара скупљи, односни јефтинији у зависности од тога где се пазари и ко је произвођач. 

Литар чоколадног млека може се купити за 160 динара и то је најнижа цена, а највиша цена овог млека је 215 динара.

У мањој амбалажи од 200 милилитара чоколадно млеко се може купити за најмање 70 динара.

Литар сурутке кошта, у просеку, 150 динара.

Научили смо сада да чашу киселог млека од 180 грама плаћамо око 50 динара, а у истој амбалжи павлаку за око стотину динара. У овом ценовнику може бити и одступања од неколико динара до највише десет у зависности од тога колико намирница садржи млечне масти и ко је производи. Кисело млеко и павлака где је мање масти су јефинији, односно малчице скупљи ако је ова храна мало маснија. 

Воћни јогурт у чаши од 125 грама се продаје од 60 динара па навише у зависности од врсте воћа.

Бели сир у паковању од 250 грама може се купити од 220 до највише 260 динара, а исти тај сир, али упакован у амблажу од пола килограма од 350 до 480 динара, па и у тој куповини треба бити обазрив и пратити акције трговинских ланаца.

За разлику од белог сира, фета сир, одомаћен код наших купаца, кошта од 650 до 750 динара у паковању од свега 200 грама.

Килограм сирева „гауда”, „едамер”, „трапист”,”моцарела”... продају се у просеку од око 2.000 динара. З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести