Немачка остаје без гаса за два и по месеца ако Русија заврне славину

БЕРЛИН: Председник немачког енергетског регулатора, Клаус Милер, упозорио је да ће Немачка остати без гаса за мање од три месеца уколико Русија потпуно прекине испоруке, пише британски Телеграф.
gas plin
Фото: pixabay.com

Чак и уколико Немачка испуни свој циљ и попуни залихе гаса у складиштима на 95 одсто до новембра, оне би трајале само око 2,5 месеца у случају потпуне обуставе дотока из Русије, рекао је Милер, председник Федералне агенције за енергетске мреже.

„Мало смо бржи него што смо предвиђали у смислу пуњења складишта, али то не значи да можемо да се опустимо... Не могу да обећам да ће сви складишни капацитети у Немачкој бити попуњени 95 посто у новембру, чак и под условом да однос понуде и потражње буде добар. У најбољем случају, три четвртине складишта ће испунити циљ”, изјавио је Милер за агенцију "Блумберг", додаје британски лист.

Попуњеност складишта износи тренутно 77 процената, при чему је тај ниво достигнут две недеље пре рока. Међутим, страховања да ће се немачка енергетска криза продубити навела је Милера да упозори на могућу рационализацију енергије ове зиме, наводи се у тексту.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести