Немачке компаније заинтересоване за пребацивање у САД због олакшица

БЕРЛИН: Немачке компаније, судећи по истраживању Трговинске и индустријске коморе Немачке (ДИХК), заинтересоване су за пребацивање производње у САД, подстакнуте америчким законом о смањењу инфлације (ИРА) којим администрација председника Џозефа Бајдена жели да промовише "зелене" технологије.
biznis
Фото: pixabay.com

Према данас објављеном истраживању ДИХК, у којем је учествовало 2.400 предузећа из свих сектора, једна од десет компанија већ планира пребацивање производње у друге државе, а све популарније су Северна Америка и нарочито САД, преноси Ројтерс.

Истраживање показује да 23 одсто произвођача и добављача возила размишља о премештању производње. ЕУ је забринута да ће захтеви за локалне садржаје производње, на које се односи већи део од 369 милијарди долара субвенција обухваћених ИРА, закона који је на снази од 2022, подстаћи европске компаније да се преселе у САД.

Том схемом, предвиђено је да се пореске олакшице за нова електрична возила односе на она са завршном монтажом или кључним инпутима на територији САД. Према испитивању ДИХК-а, већи него уобичајени број компанија из области механичког инжењерства и фирми из сектора хемијске индустрије и производње пластике размишља о пресељењу производње. У једном другом истраживању немачке привредне коморе, 17 одсто немачких компанија у САД разматра да повећа ниво инвестиција у тој земљи.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести