Норвешки државни фонд премашио вредност од билион долара

ОСЛО: Норвешки државни инвестициони фонд, који слови као највећи на свету, увећао је данас своју вредност на рекордних 10.000 милијарди норвешких круна (1.090 милијарди долара), подстакнут растом глобалних акција и снагом евра и долара.
oslo
Фото: pixabay.com

Када је фонд основан, нико није ни помишљао да ће премашити 10.000 милијарди круна. Имали смо срећу да смо открили нафту, наводи се у саопштењу извршног директора фонда Ингвеа Слингстада којим потврђује рекорд.

Повраћај на инвестиције на глобалним финансијским тржиштима је био толико велики да се може упоредити са поновним откривањем нафте, рекао је он, а преноси агенција Ројтерс.

Норвешки "Глобални пензиони фонд" је јутрос у 08:57 ГМТ први пут достигао вредност од 10.000 милијарди норвешких круна, што значи да на сваког мушкарца, жену и дете у Норвешкој отпада више од 200.000 долара.

Фонд је установљен 1996. године како би за будуће генерације сачувао приходе од нафте. Његова вредност је тренутно скоро три пута већа од вредности годишњег бруто домаћег производа Норвешке, чиме је знатно надмашио првобитне пројекције.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести