Нови амерички телеком див отвара 12.000 радних места

БЕОГРАД: Америчке телекомуникационе компаније, Т-Мобајл и Спринт добиле су, након неколико година натезања, зелено светло за спајање вредно 26 милијарди долара.
t
Фото: Youtube Printscreen

Федерални суд у Њујорку је одобрио повезивање два гиганта телеком индустрије, што је одлука која ће драматично променити америчко бежично тржиште, оцењује Си-Ен-Ен.

Судија је притом одбио тужбе које је поднело 13 америчких савезних држава као и округ Колумбија, који су настојали да блокирају спајање, и тако омогућио споразум који ће створити трећег највећег телеоператера у САД-у са више од сто милиона корисника.

Новим договором ће настати три пођеднака ривала у сектору - “нови” Т-Мобајл, Верајзон и АТ&Т.

Према одлуци суда, Спринт више није могао самостално да функционише као снажан национални конкурент будући да је, упркос четвртој позицији на тржишту, убрзано губио кориснике и није могао да прати друге телеоператере у 5Г трци, преноси портал novac.hr.

Банкротирањем Спринта, које је било изгледно, његове услуге би биле распродате свим трима компанијама чиме би, сматра федерални суд, ојачала доминација Верајзона и АТ&Т-а. На овај начин, како су објаснили, Спринт-Т-Мобајл ће имати око 30 одсто тржишта и бити достојан ривал.

Поред тога, обе компаније су продале телевизији Диш Нетворк део својих услуга како би она постала нови бежични пружалац услуга, што је био услов власничког повезивања и уједињења послова Спринта и Т-Мобајла, који је у већинском власништву Дојче Телекома.

Из Спринта и Т-Мобајла су поручили да ће отворити 600 нових пословница и пет нових центара за корисничко искуство, чиме ће се створити и нових 12.000 радних места и то углавном у мањим местима.

Након вести о мега-спајању, акције Спринта су скочиле за невероватних 77 одсто, пише Вашингтон Пост, док су Т-Мобајлове порасле за готово 12 одсто. Финализација споразума се очекује почетком априла.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести