Нови Правилник о ПДВ смањиће трошкове пословања обвезника

БЕОГРАД: Нови Правилник о ПДВ-у, који је ступио на снагу 1. јула, требало би да повећа ефикасност рада Пореске управе и убрза повраћај ПДВ-а обвезницима, оцењују надлежни, а с друге стране, привредници се жале да је он сувише компликован и да одузима више времена за попуњавање пријаве него "старија верзија".

У Пореској управи кажу да су свесни да почетак примене прегледа обрачуна ПДВ-а изискује додатан напор за пореске обвезнике, али, наводе, дугорочно гледано он ће смањити трошкове пословања обвезника.

Министар финансија Синиша Мали сматра да Правилник усвојен прошле године, који је ступио на снагу пре неколико дана, има за циљ да повећа ефикасност рада Пореске управе, да побољша информативну основу на основу које Пореска управа ради, и да убрза како евиденцију, тако и повраћај ПДВ-а.
"Нови Правилник о ПДВ-у је само први корак у реформи пореске администрације која нас очекује у наредном периоду. Ми смо тај Правилник донели заједно кроз рад са Привредном комором Србије, а велики број привредника је и поздравио његово усвањање", каже Мали за Танјуг.

Према његовим речима, циљ је да се побољша не само рад и ефикасност Пореске управе, већ и да се убрза процес повраћаја ПДВ-а како би привреда повећала ликвидност.
Поједини привредници се, међутим, жале да ће с новим Правилником од сада морати да попуњавају бројне табеле, да уносе десетине података, што, кажу, захтева више времена, рада и компликује њихово пословање.

Шеф одсека за развој функције контроле у Пореској управи, Горан Цвејић, истиче да је ова управа припремила техничку подршку за спровођење новина у реформи пореских закона.
Подсећа да је Пореска ову годину започела са електронским пореским пријавама за све пореске облике, те да ће у том маниру бити примењен и преглед обрачуна ПДВ-а.

"Како нови Правилник налаже, обезбеђена је софтверска подршка за електронско подношење прегледа обрачуна ПДВ-а која је свим пореским обвезницима омогућена на порталу 'еПорези' од 1. јула", каже Цвејић.
Са увођењем прегледа обрачуна ПДВ-а, како додаје, Пореска управа жели да смањи притисак контрола на пореске обвезнике, да смањи број контрола и временски период за њихово обављање, као и да смањи број дана за повраћај ПДВ-а.

"Сви они који правилно буду примењивали упутство о уносу података у образац прегледа обрачуна ПДВ-а могу бити сигурни да ће њихове пореске пријаве бити тачне и тиме ће смањити изложеност санкција", закључио је Цвејић.
 Пореска управа Србије је данас саопштила да је софтвер за електронско подношење пореске пријаве за ПДВ са прегледом обрачуна стављен на располагање пореским обвезницима на порталу е-Порези.

Из те управе су такође поручили да су отворили и електронску адресу popdv@purs.gov.rs, посредством које порески обвезници могу да поставе питање и добију корисничку подршку приликом подношења прегледа обрачуна.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести