Нови правилник: Тетоважа може и у стану, али ако је салон одвојен

НОВИ САД: Од априла 2016. године, када је почела пуна примена Закона о инспекцијском надзору, којим је инспекторима омогућена контрола станова – без полиције – у којима се сумња да се обављају нерегистроване делатности, годишње је откривано и више од 500 таквих објеката.
tetoviranje
Фото: pixabay.com

У становима или кућама се најчешће илегално продају одећа и обућа и обављају фризерске, козметичарске, педикирске и друге услуге улепшавања и дотеривања, кројачке, а честе су и стоматолошке ординације...

У случају откривања нерегистрованих и непријављених фирми које делатност обављају у кућама или становама, па чак и у локалима, инспектори по правилу власнике кажњавају, али их и терају да се региструју и тако пређу у легалну сферу пословања. Но, да би објекти у којима се пружају одређене услуге биле у складу са Законом о санитарном надзору, морају испунити одређене законом прописане услове.        

Сваке године, по подацима Агенције за привредне регистре, највише се оснива, али и затвара, објеката у којима се пружају услуге одржавања хигијене, неге и улепшавање лица и тела. Од 7. фебруара ове године почела је примена Правилника о посебним санитарним условима које морају да испуне објекти у којима се пружају услуге те врсте. По том акту, који је донео министар здравља, објекти у којима се пружају поменуте услуге и обављају немедицинске естетске интервенције морају имати дозволу за обављање такве делатности, али и испуњавати посебне прописе о изгледу просторија у којима се те услуге пружају. Објектом се сматра сваки простор у којем се пружају фризерске, маникирске, педикирске, козметичарске, услуге масаже, соларијума, пирсинга, тетоваже и слично. Ти објекти морају да имају радну просторију, издвојен простор са чекаоницом, помоћну просторију, издвојен простор или просторију за државње предмета опште употребе који се користе при пружању услуга, санитарни чвор с претпростором, мањи расхладни уређај за чување козметичких препарата, једнократни потрошни материјал за заштиту уређаја, опреме и намештаја, као и стерилизатор.


Много посла за инспекцију

У великом броју регистрованих фризерских радњи данас се пружају и услуге соларијума и педикира. Све три врсте услуге обављају се у једној просторији, или се део простора само прегради параваном.

Инспекција ће сада контролом објеката на које се поменути правилник односи на лицу места моћи да се увери у то колико се нови прописи поштују и колико су корисници услуга збринути у тренутку када плаћају било коју од ових услуга.


Просторије у којима се пружају поменуте услуге функционално су повезане и подељене на посебне просторе у целини уколико се у објекту пружају различите услуге и не могу бити повезане с просторијама које се користе за становање и обављање друге делатности.

Површина радне просторије зависи од врсте и броја услуга које се у њој пружају, као и од броја радних места, а најмања, с једним местом за пружање услуга, износи по осам квадратних метра за фризерске, маникирске и педикирске услуге и по десет квадрата за козметичке, услуге масаже, соларијум, пирсинг, тетоваже и слично. За свако ново место најмања површина радне просторије увећава се 2,5 квадрата по столици односно четири по лежају.

Санитарни чвор и претпростор морају бити опремљени уређајима, прибором и средствима за одржавање личне хигијене, а у свим просторијама у којима је соларијум мора бити видно постављен натпис о опасности употребе, док сви корисници соларијума морају дати пристанак на прописаном обрасцу да соларијум користе на сопствени ризик и у њему морају бити наведена сва штетна дејства УВ зрачења.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести