Нови закон „тера“ прање новца из продаје кућа и станова

НОВИ САД: Закон о промету непокретности ускоро ће бити промењен да би се у потпуности спровео Закон о спречавању прања новца и финансирању тероризма, који је ступио на снагу 1. априла ове године.
nekretnine
Фото: pixabay.com

Измена се односи на то да ће сви агнети и агенције које нуде непокретности морати да прођу комплетну проверу, што подразумева преиспитивање да ли је неко од њих осуђиван за привредни криминал, давао мито или је на било који начин повезан с финансирањем тероризма.

По предложеним изменама Закона о промету непокретности, које је усвојила Влада Србије, уколико је неко од запослених или сам власник агенције за посредовање у промету некретнина учествовао у поменутим активностима, мораће да напусти посао или да фирму избрише из Регистра посредника. 

Жељко Стојановић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација објашњава да ће за све агенте и власнике агенција који су уписани у Регистар посредника након усвајања измена Закона бити проверени подаци о њиховом евентуалном кажњавању.


Од квадрата до криптовалута

Да се мора повести рачуна о некретнинама показује и извештај Управе за спречавање прања новца. У њему је наведено „Трендови и изазови у борби против прања новца” су: улагање готовине непознатог порекла у грађевински сектор и сектор некретнина, финансијске операције преко нерезидентних рачуна, пореске утаје, назаконито извлачење новца домаћих привредних друштава, дистрибуција добара, криптовалуте...


Чека нас веома напоран посао јер имамо регистроване агенције у чак 79 градова у Србији, рекао је Стојановић.

Према његовим речима, ако се провером установи да је неко кажњаван за привредни криминал и активности везане за тероризам, по службеној дужности ће та агенција бити брисана из Регистра посредника.

Иначе, Управа за спречавање прања новца већ неколико година у својим извештајима скреће пажњу на прање новца у промету некретнина, указујући на то да ће се то наредних година догађати још чешће.

Из самих агенција тврде да прања новца кроз посредовање у промету некретнина нема, али да се он може појавити кроз инвестиције и улагање у градњу. Пошто се они не баве инвестицијама и улагањем у градњу, на удару државе би се морали наћи они који то чине. Јер, када се агенција или агент за промет некретнина укључује у посао, онда је већ реч о изграђеној и завршеној грађевини, за коју најчешће постоји уредна документација.

Србија, за разлику од многих држава у Европи, на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација има јединствени Регистар агенција за посредовање у послу с некретнинама.

У Србији је регистровано 866 агенција за посредовање у продаји некретнина, као и 1.826 агената који нуде некретнине купцима.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести