Ново "рударење" нуди нове могућности за зараду власницима Етиријума

Од новог метода "рударења" Етиријума највећу зараду имаће корисници са највише те криптовалуте, за разлику од Биткоина који награђује "рударе" у зависности од јачине хардвера који се користи за "рударење", рекао је извршни директор крипто мењачнице ЕЦД Александар Матановић.
w
Фото: Pixabay.com

Матановић је објаснио за Тан‌југ да је "рударење" процес одржавања инфраструктуре криптовалуте који обављају "рудари", за шта добијају одређену количину новогенерисане криптовалуте.

"'Рудари' су људи који своје хардверске ресурсе дају на располагање. Ја знам да Биткоин мрежи треба јак хардвер да би могао да функционише и онда ја свој рачунар накачим на мрежу и кажем - ево користите део мог хард диска, моју процесну снагу да би то могло да функционише", рекао је он.

Матановић је навео да "proof of stake метод рударења", на који је прешао Етиријум прошле године, функционише тако што се одређена количина те валуте "закључа" да би се валидирали нови блокови који у себи садрже уписане трансакције корисника.

"Код 'proof of stake' система награда не зависи од тога колико ти је хардвер јак, него колико 'коина' имаш. Ако имам један одсто постојеће количине Етиријума, онда би један одсто новогенерисаног Етиријума ишло мени", рекао је Матановић за Тан‌југ.

Матановић је објаснио да "proof of work метод", на основу кога "рудари" Биткоин, доноси награду у зависности од јачине хардверског система који се користи за рударење.

"Да би одржавао криптовалуту мораш да имаш хардверску инфраструктуру. Та хардверска инфраструктура не мора да буде нужно прејака. У 'proof of work' систему је број 'коина' који генеришеш пропорционалан снази тог хардвера и Биткоин има невероватно јаку хардверску инфраструктуру", рекао је он.

Матановић је изјавио да је за "proof of стејк" метод проблематично то што америчка Комисија за хартије од вредности гледати на награде рудара као на хартије од вредности.

"Шеф америчке комисије за хартије од вредности је изјавио у једном тренутку да је Етиријум хартија од вредности од када је прешао на 'прооф оф стејк' и пошто 50 одсто 'стејкованог' Етиријума се налази у америчким фирмама или америчким ентитетима, онда би они требали да буду надлежни када је Етиријум у питању", рекао је Матановић.

Он је додао да постоји опасност да се "prof of stejk" метод суочи са проблемима, јер је суштина криптовалута да су глобалне и децентрализоване.

Матановић се осврнуо на хаковање берзи које размењују криптовалуте и навео да су то углавном безбедносни пропусти самих берзи.

"Они су направили неку инфраструктуру, очигледно не добро, неко је слабост експлоатисао, извукао одређену количину криптовалута и тиме нанео штету пре свега корисницима и власницима берзе и корисницима криптовалута генерално", објаснио је он.

Навео је да су и преваре учестале и да се обично дешавају тако што се креирају лажне платформе за трговину криптовалутама, а када корисници желе да повуку новац, те фирме им то не дају под изговором да мора да се плати порез.

"Ако вам неко тражи новац директно са платформе да плати нешто уместо вас, то је врло јасан знак да је превара у питању. Оно на шта људи морају да обрате пажњу јесте постојање минималног износа који се захтева од корисника да инвестирају. Криптовалуте не функционишу тако, ви можете купити било који износ, било које криптовалуте", рекао је он.

Матановић је казао да је најдрастичнији пример обмањивања корисника FTX берза за размену криптовалута, чији је власник трговао са средствима корисника.

"Власник FTX-a је направио велику штету најпре својим корисницима који су остали без свог новца. То је доста уздрмало цело крипто тржиште и оборило цене за 20, 30 одсто у практично неколико дана, зато што је FTX био једна од три највеће берзе у том тренутку", закључио је Матановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести