Новосадска лука радила боље него лане

Од избијања пандемије коронавируса у Србију се вратило 1.000 помораца с прекоокеанских бродова, кажу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Luka Novi Sad Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Помоћник министарке за водни саобраћај Вељко Ковачевић рекао је да је, по евиденцији Министарства, више од 2.000 помораца активно радило у 2020, а да се више од 1.000 њих вратило уз ангажовање министарстава грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и спољних послова.

– Они који се до данас нису вратили претпостављамо да ће остати на бродовима на којима су ангажовани – навео је Ковачевић за Танјуг.

Помоћник министарке каже да је од увођења ванредног стања у Србији суштински једини сегмент водног саобраћаја који се суочио с проблемом због пандемије – путнички саобраћај.

Напоменуо је да од увођења ванредног стања није било проблема у одвијању речног теретног саобраћаја, тако да су, у поређењу с истим периодом 2019. године, резултати исти или чак и бољи.

– Примера ради, у Луци Нови Сад од јануара до краја априла имамо повећање обима претовара у поређењу с истим периодом 2019. Иста ситуација је с Луком Богујево, а Лука Панчево и Лука Прахово су на нивоима из прошле године – рекао је Ковачевић.

Једини релативни пад у обиму претовара, каже помоћник министарке, бележи Лука Смедерево, што је резулатат утицаја пандемије КОВИД-19 јер је, додаје, дошло до пада потражње за челиком на светском тржишту.

– То утиче и на обим претовара у Луци Смедерево, али и ту имамо неке позитивне индикације – рекао је Ковачевић.

Тренутно је највећи обим превоза и претовара шљунка и песка, затим руда, односно сировина за индустрије челика и бакра, а међу најзначајним по количинама су жито и нафтни деривати.

Ковачевић је најавио да ће током ове године бити настављена реализација двају пројеката, међу којима је један изградња Луке Смедерево, и да се очекује да ће до септембра бити изабран извођач и почеће први радови.

– Такође, наставља се пројектовање Луке Београд. Очекујемо да ћемо до средине или краја јуна имати коначно решење о томе на којој локацији ће се градити нова лука у Београду – рекао је Ковачевић.

Богојево, Сремска Митровица...

У претходна два месеца уговорено је пројектовање за изградњу нових капацитета Луке Богојево и Луке Прахово.

– Пројектовање ће трајати око годину и по, што значи да до краја 2021. можемо видети и прве радове. Такође, очекујемо да ћемо до краја ове године уговорити и започети извођење радова на проширењу капацитета Луке Сремска Митровица – рекао је Ковачевић.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести