Паметна бројила омогућавају тачне рачуне

БЕОГРАД: Четири домаћа предузећа која производе паметна бројила за мерење потрошње електричне енергије представиле су на 16. Међународном сајму енергетике који је данас отворен на Београдском сајму своје производе и напредне могућности које они нуде.
brojila/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Произвођачи Сител-Микроелектроника, EWG, Meter&Control и Енел наглашавају да њихови уређаји интегришу најсавременије технологије и да нуде могућност надградње у складу са будућим развојем ове индустрије.

"Земље у свету имају обично једног или ниједног произвођача паметних елетричних бројила, а овде су се, захваљујући традицији јаке електронске индустрије, у претходних двадесетак година развила четири домаћа произвођача. Претходне две деценије смо сви били поуздани партнери Електропривреди Србије (ЕПС) и електродистрибуцији у развоју електроидистрибутивне мреже", рекао је за Танјуг директор предузећа Метер&Цонтрол Игор Вујичић.

Нагласио је да све четири фирме захваљујући технологијама, цертификатима и капацитетима које имају доста извозе у регион Балкана, ЕУ , Швајцарску и Русију.

"Ту смо да као партнери, надам се у наредних десетак-двадесет година, пружимо подршку ЕПС-у, да учествујемо у реконструкцију електро мреже, уградњи паметних бројила и система за даљинско управљање потрошњом", рекао је Вујичић.

Он је нагласио да је конзорцијум ове четири фирме спреман да испоручи око 200.000 бројила, колико се процењују да ће ЕПС-у требати годишње ради замене старих сатова за струју, почев од наредне године.

"Замена бројила је у развојним плановима ЕПС-а и то грађане ништа неће коштати.

Они ће имати користи, јер ће добијати тачне рачуне, пошто ће кроз аутоматизацију грешке бити сведене на минимум. Даљинско је читање, значи да нема потребе да се ручно очитава потрошња као до сада", прецизирао је Вујичић.

Додао је да ће паметна бројила омогућити зелену транзицију, јер ће свако ко инсталитра соларне панеле или неки други вид одрживих извора енергије знати колико је енергије испоручио електромрежи, а колико је потрошио из ње, на основу чега ће се формирати месечни рачуни.

"Други аспект је могућност да се уведе једног дана флексибилније тарифирање. Да имамо виш од две тарифе, као што је у неким другим државама", рекао је Вујичић.

Директор предузећа Сител-Микроелектроника Срђан Тепавац објаснио је да паметно електрично бројило поседује процесор и мемнорије и снима све податке из мреже који су од значаја за потрошача и диштрибуцију, као што су напон струје и њена снага.

"Он у себи чува одређено време те податке и омогућава дистрибутеру енергије да их очитава даљински. Тим подацима корисник ће моћи да приступи преко мобилне апликације, интернет портала или на неки други начин. То потрошачу омогућава да има прецизан увид у стање свог рачуна у било које доба дана и ноћи, као и у снагу струје и друге параметре", рекао је Тепавац.

Он је потврдио да ће захваљујући томе потрошачи у наредном периоду имати доказ о томе да је варијација напона крива за квар неког уређаја у кући, што је досад било готово недоказиво.

"Поред ових користи за потрошаче, највећа корист је за електродистрибуцију која преко оваквих бројила уочава губитке на мрежи. Она помоћу оваквих бројила може да прави билансе енергије. Колико је предаје потрошачима, колико се троши и колики су ти губици због злоупотреба попут крађе струје, употребе магнета, неовлашћеног отварања поклопаца и слично", објаснио је Тепавац.

Он је налгасио да се ове четири компаније надају да ће им иницијатива "Отворени Балкан", уколико заживи како је планирано, омогућити да се пробију на тржишта свих земаља региона.

"Увођење оваквих уређаја је од корист за индустрију, за образовне иниститиције, јер ће нам тербати кадар. Ми ћемо запошљавати стручњаке и развијати се. Ово је једна од ретких грана индустрије која је опстала и унапредила своје пословање, а наша решења су на нивоу најбољих светских решења", истакао је Тепавац.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести