Паушалцима порези за четири године унапред

Сви паушалци и они који тек планирају да започну свој бизнис, од сада ће моћи на порталу www.jpd.rs да израчунају пореске обавезе за четири године унапред.
frizer frizerski salon
Фото: pixabay.com

До сада то није био случај и није било јасног правила о томе када пореска решења стижу, нити колики износ могу очекивати. Илустративни калкулатор, који је развио НАЛЕД, у сарадњи с Пореском управом, у оквиру Пројекта јавно-приватног дијалога за развој, који финансира УСАИД, представљен је на округлом столу у Привредној комори Војводине. На првом, од планирана четири округла стола, јавности ће бити представљено шта доноси Нацрт уредбе о паушалном опорезивању.

За 117.000 паушалаца у Србији, промена доноси аутоматизацију процедура, смањење бирократије и већу предвидљивост у погледу утврђивања пореске обавезе.

– Почетници у пословању моћи ће електорнски да сазнају да ли имају право да послују као паушалци и да, као постојећи предузетници, унапред израчунају висину пореза – рекла је директорка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Јелена Бојовић. – Уместо аконтационог и коначног пореског решења, које је често каснило и дуже од шест месеци, у пореско сандуче електронски ће им стизати јединствено пореско решење за годину унапред.

Иницијативу за реформу паушалног опорезивања покренута је у септембру прошле године, када је НАЛЕД, заједно с Удружењем за развој предузетништва, саставио Нацрт уредбе, чије се усвајање очекује у децембру, а ступа на снагу у јануару 2020. године. Она предвиђа, речено је на округлом столу, низ погодности за многе паушалце.

У наредне три године пореске обавезе неће моћи да им буду повећане више од десет одсто годишње, а бројним предузетницима биће смањене 30 одсто и више због нове формуле за обрачун пореза, која предвиђа објективно и лако проверљиве критеријуме за утврђивање висине у односу на постојећи модел.

Предвиђено је и смањење пореске основице током прве три године пословања, као и основице за предузетнике млађе од 30 и старије од 55 година, за породиље, особе с инвалидитетом и особе код којих се јавила дужа болест. Уредба предвиђа да ће убудуће и ауто-механичари и рачуновође моћи да послују као паушалци.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести