Понуђене обале 16 река за вађење шљунка и песка

БЕОГРАД: Јавно водопривредно предузеће "Србијаводе" понудиле су у закуп државно водно земљиште уз 16 река на коме ће бити дозвољено вађење речних наноса, објављено је данас.
Sljunak/F. Bakic
Фото: Шљунак/Ф. Бакић

На Дунаву, Сави, Дрини, Лиму, Великој Морави, Јужној Морави и Западној Морави почетна цена годишње закупнине је 16,5 динара по квадратном метру државног земљишта у зонама где је дозвољено вадити наносе - песак и шљунак.

У дунавској зони, од ушћа Нере до Голупца, нема ограничења у количинама наноса који се могу извадити, а додатно је у осталих пет зона дунавских обала дозвољено вадити годишње укупно 3,2 милиона кубика наноса.

Дозвољени годишњи обим вађења речних наноса Саве је 300.000 кубика, Дрине - 630.000 кубика, на Лиму је то 195.000 кубика наноса, док је за три Мораве укупно прописана могућност вађења 1,5 милиона кубика речних наноса.

Понуђен је закуп за вађење мањих количина речних наноса на пет Тимока који постоје у Србији, Пеку, Колубари, Нишави и Власини.

Рокови за подношење писаних понуда су 28. и 29. новембар, понуде ће тада бити отворене, а решења о давању у закуп биће донета у додатном року од 10 дана.

Како је наведено уговори о закупу трајаће до 28. септембра 2021. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести