Поповић: Уговором с ЕАЕУ Србија може постати мост између запада и истока

Уговором са ЕАЕУ Србија може да постане економски мост између запада и истока, да привуче нове инвестиције из ЕУ, као и из Русије, и да додатно ојача наше политичке и економске позиције у региону, оцењује министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.
popovic
Фото: Tanjug/ arhiva

Вест да је руска влада одобрила ратификацију Уговора о слободној трговини између Евроазијске економске уније и Републике Србије представља потврду одличних политичких и економских односа између Србије и Русије, каже Поповић за Танјуг.

"Србија ће овим уговором добити могућност да извози практично све домаће производе без царина на тржиште од близу 200 милиона људи. Такве услове за извоз на тржиште Русије и Евроазијске уније нема ниједна друга држава у Европи", истиче министар.

То је посебно значајно у овом тренутку, објашњава Поповић, када као држава, због глобалне економске кризе изазване корона вирусом, треба максимално да диверзификујемо нас извоз и будемо присутни на што већем броју тржиста где постоји потреба за робом из Србије, а Русија, према речима министра, жели нашу робу, јер у Русији постоји дуга традиција и препознатљивост брендова из Србије.

"Ту пре свега мислим на привредне гране као што су пољопривреда и прехрамбена индустрија, али такође имамо велики потенцијал за извоз нашег инзењерског знања, иновативних ресења и ИТ услуга", рекао је Поповић.

Могућност да извозимо на ово тржиште без царина привлачна је, према оцени Поповића, и за компаније из Европске уније, које би отварањем производње у Србији добиле директан приступ великом руском трзишту које је у овом тренутку, каже, за њих недоступно због санкција које су на снази између ЕУ и Русије.

Славиша
26.07.2020 • 16:54
Србија би МОГЛА да постане мост између истока и запада,да је овде другачија политика развоја Србије.Али се бојим једног,да ће јако брзо овај и овакав споразум са Србијом,бити изигран од стране Србије,тј интересних група и увозничког лобија,а ево како,увозиће се све и свашта сумњивог квалитета из западних земаља,а потом реекспортовати у Русију као Српски производ и бренд.Уосталом,исти ти картели и лобији су "сломили" кичму Српском сељаку,а тако ће исто сломити кичму и Српској држави,и то јако брзо.Ако су Руси донели ту и такву одлуку,о Српском бесцаринским извозу у земље Евро Азије,па управо су донели из тог разлога да помогну и подигну Српско село и сељака,а не никакву мафију и картеле.
EUR/RSD 117.5896
Најновије вести