Споразум са ЕАЕУ користиће српским привредницима

БЕОГРАД: Споразум између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) прошириће се листа производа које можемо да извеземо на просторе Уније, пре свега без царине и са увећаним квотама, навели су посланици већине у парламенту.
sinisa mali
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Током расправе у Скупштини Србије о потврђивању Споразума између Србије и ЕАЕУ, којој присуствује министар финансија Синиша Мали, оцењено је да ће Споразум користити српским привредницима и представљаће велики мотив за долазак страних инвеститора.

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ðорђе Милићевић рекао је да Споразум са Унијом представља и основ за политичку сарадњу са Русијом. То је, како каже, додатни оквир за унапређење са свим чланицама ЕАЕУ.

Посланица Партије уједињених пензионера Србије Снежана Петровић изјавила је да Споразум са ЕАЕУ није користан само за привреднике који послују на том тржишту већ је истовремено важан мотив за долазак инвеститора, а то значи нова радна места и фабрике.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Предраг Јеленковић прецизирао је да се споразум односи на Русију, Казахстан, Белорусију, Јерменијау и Киргизију.

“Као што је министар (Мали) рекао у уводу, то је тржиште од 180 милиона људи и тај споразум покрива 99 одсто српске робе која ће бити ослобођена царине, што ће створити повољне услове за даљу успешну сарадњу и у другим областима”, рекао је Јеленковић.

Он је додао да, према подацима Министарства трговине, тренутно 743 српске компаније извозе робу на руско тржиште са понудом од више 1.200 прпозвода, наводећи да управо споразум штити те компаније којима је сда омогућено да извозе и на друга тржишта Евроазијске економске уније.

Председница одбора за финансије Александра Томић казала је да је Србија са Евроазијском економском унијом ипак задржала царине на неколико производа који су од великог значаја.

Према њеним речима, то су бели шећер, етил алкохол, моторна возила и гуме, нови трактори.

С друге стране, Русији ће бити омогућено да настави увоз у Србију без наплате царина за све пољопривредне производе, с тим, да је успостављена већа санитарна инспекцијска контрола на граничним прелазима.

“Приликом увоза у Унију из Србије задржале су се царине за живинско месо, бели шећер, вино, етил алкохол, цигарете, памучне тканине, конпресоре, расхладне уређаје, путничке аутомобиле, тракторе, као и за употребљене гуме”, рекла је Томић.

Посланик Српске радикалне странке Милорад Мирчић поздравио је Споразум са ЕАЕУ, наводћи да је то прави потез и да је то пут којим Србија треба да иде.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести