Пројекти са Кином вредни 13 милијарди евра

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић поручила је данас да су пројекти са Кином у области инфраструкуре вредни 13 милијарди евра, као и да би требало појачати сарадњу у области инвестиција.
В
Фото: Фонет/МГСИ/Ћен Кеминг и Зорана Михајловић

Михајловић је у разговору с делегацијом Министарства трговине Кине, који је предводио заменик министра Ћен Кеминг, навела да Србија и Кина имају све бољу економску сарадњу, која је подстакнута добрим и јаким везама председника две земље.

"Ти добри односи и њихове међусобне посете одражавају се и на повећање трговинске размене две земље, која је 15 пута већа у односу на 2008. годину, а три пута већа у односу на претходну годину", рекла је Михајловићева.

Она је нагласила да је економска сарадња две земље посебно добра у области инфраструктуре, где је вредност заједничких пројеката око 13 милијарди евра, наводи се у саопштењу.

"Кинеске компаније доносе у Србију знање и модерне технологије и зато је добро што заједно градимо ауто-путеве и прву брзу пругу у овом делу Европе", рекла је Михајловићева, и додала да данас стиже и први теретни воз из Кине, управо са опремом за пругу Београд-Будимпешта.

Ћен Кеминг се сагласио са високим оценама достигнутог нивоа економске сарадње, чије је унапређење подстакнуто узајамним посетама највишег руководства две земље.

"Србија је прва земља која је потписала Меморандум о сарадњи у оквиру иницијативе ''Један појас, један пут'', и ми смо озбиљно анализирали могућности за сарадњу са Србијом у реализацији ове иницијативе, као и у реиндустријализацији Србије. Подстицаћемо и даље кинеска предузећа да долазе у Србију и да улажу", рекао је Ћен.

На састанку је разговарано и о конкретним начинима за даље унапређење економске и трговинске сарадње, укључујући и формирање посебне радне групе за инвестиције, за коју би споразум требало да буде потписан на следећем Самиту шефова влада НР Кине и 17 земаља централне и источне Европе.

EUR/RSD 117.5799
Најновије вести