Пруга Сента-Суботица биће завршена до краја године

СЕНТА: Пруга Сента - Суботица биће завршена до краја године, а вредност радова на овом пројекту од великог значаја не само за Сенту него и за регион, износи 15,36 милиона евра, изјавио је члан Општинског већа задужен за привреду Виктор Варга.
subotica
Фото: Дневник/ В. Фифа/Суботица

Извори финансирања су републички буџет и средства Инфраструктуре железнице Србије, речено је РТВ-у у овом Акционарском друштву за управљање јавном железничком инфраструктуром.

Пре неколико година пруга је била пред затварањем, али захваљујући овој инвестицији, њена реконструкција је сада у завршној фази, рекао је Варга.

"Морамо знати да пружни прелаз преко Тисе постоји само у Сенти и у Тителу. То је једина повезаност банатског региона са Суботицом и преко Суботице са међународном линијом Београд - Будимпешта", рекао је Варга за РТВ.

Ова линија значајна је и за путнички саобраћај.

Нови моторни возови саобраћаће новом пругом брзином од 80 километара на сат, а од Сенте до Суботице ће стизати за мање од 40 минута.

"Крајем године покушаћемо да се договарамо и о новом реду вожње, у складу са потребама становништва, да ли ћемо неке поласке померити, или можда имамо шансу и да повећамо број полазака", рекао је Варга.

Додаје да је сада цена карте 150 динара.

"Морам назначити да локална самоуправа сваке године учествује у суфинансирању возних карта са два милиона динара" каже Варга.

Железница стиже и до речне луке "Сента", а реч је о индустријском колосеку који је, према речима Варге, такође значајан за Сенту и за регион.

У плану је обнова и тог дела пруге, рекао је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести