Рекордна куповина злата централних банака у свету у 2019.

ЛОНДОН: Званичне глобалне рерзерве злата наставиле су да бележе убрзан темпо раста и у овој години, а тражња за тим племенитим металом достигла је 1.123 тоне у другом кварталу 2019. године.
zlato
Фото: pixabay.com

Централне банке широм света купиле су рекордних 374 тоне злата за 15,7 милијарди долара у првом полугодишту текуће године, према извештају Светског савета за злато (WGC).

Реч је о највећој куповини злата коју је WGC забележио током 19 година праћења овог промета.

Највећи купци злата су Русија, Кина и Пољска, наводи се у извештају, и додаје да је такав тренд последица настојања многих земаља да диверзификују своје девизне резерве у доларима.

Тражња за златом порасла је за осам одсто на више од 2.181 тону у првој половини 2019. године у односу на исти лањски период, преноси Раша тудеј.

Глобалну тражњу подстакао је снажан опоравак индијског тржишта накита услед "пребукиране сезоне венчања и добре продаје на фестивалима у тој земљи“.

Цена злата порасла је у јуну, пробијајући ниво од 1.400 долара по унци, први пут од 2013. године. Међу покретачким факторима тог раста биле су ниже каматне стопе и политичка неизвесност, као и снажна куповина централних банака, саопштио је WGC.

Лабавија монетарна политика и геополитичке неизвесности ће, како оцењује WGC, утицати на то да централне банке наставе да нагомилавају резерве злата у другој половини године, док ће тражња становништва "можда бити нешто слабија, због адаптирања људи на већи ценовни ниво".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести