Решење за Фијат у четвртак, преговарачи без изјава

БЕОГРАД: Тројни преговори пословодства Фијата, представника штрајкача и Владе Србије на челу са премијерком Аном Брнабић за данас су завршени и наставиће се сутра, јавља извештач Танјуга.
Fijat/Fonet
Фото: FoNet

Председник Штрајкачког одбора фабрике Фијат Зоран Марковић није данас могао детаљније да говори о преговорима, јер, како је рекао, они су у току, али је оценио да су конструктивни.

“Због преговора нисмо у могућности да дајемо изјаве. Позвао сам неке колеге да не дајемо изјаве, пошто се разговори са компанијом настављају сутра. Кренули смо у преговоре на конструктиван начин, како бисмо нашли решење за излаз из ове ситуације”, рекао је Марковић новинарима после састанка у Влади Србије.

Упитан шта је највећи проблем у преговорима, Марковић је одговорио да нема проблематичних питања.

"Сва питања биће решена у преговорима”, поручио је Марковић.

Премијерка је раније данас предложила с обзиром да има доста тема о којима мора да се разговара континуитет у разговорима у току данашњег и наредних дана у циљу проналажења најбољег решења за све.

Како се наводи у саопштењу из кабинета председнице владе, Брнабић је отварајући преговоре захвалила радницима на одлуци да прекину штрајк и наставе са производњом, као и руководству компаније на отвореној комуникацији у претходном периоду.

Иначе, преговори су почели око 12.30 сати, а у име Владе Србије учествовали су, поред премијерке, министри привреде и рада Горан Кнежевић и Зоран Ђорђевић, у име компаније Фијат генерална директорка Силвија Вернети, а у име запослених председник Штрајкачког одбора Зоран Марковић.

Преговорима је претходио синоћни разговор у Скупштини града Крагујевца, вођен иза затворених врата, председнице владе и представника штрајкача у "ФЦА Србија" где је производња обустављена 27. јуна.

На том састанку договорено је да данас у влади почну преговори са послодавцем, а да се радници врате у погон.

Спремност за посебну Комисију анализе процеса рада

Представници компаније ФКА Крагујевац изазили су спремност организовања посебне Комисије, у којој ће учестововати и представник штрајкачког одбора, а која ће имати за циљ да се изврши анализа свих процеса рада у тој компанији ради евентуалне оптимизације пословања и исправљања свих могућих недостатака.

То је речено у саопштењу након састанка у Влади Србије где је одржана прва рунда тројног састанка представника пословодства Фијата, штрајкачког одбора и Владе Србије на челу са премијерком Аном Брнабић.

Како је речено било је речи о четири захтева које је штрајкачки одбор поставио пред руководство те компаније, а преговори ће се наставити и у наредним данима, када ће се о свакој тачки посебно разговарати. 

Подсећа се да се ради о анализи процеса и евентуалној оптимизацији рада, обезбеђивању ноћног превоза за раднике који остају прековремено, као и могућностима за повећање плате и исплате бонуса ефикасности. 

Када је реч о другим захтевима, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић подсетила је да су радници ФИАТ-а вредни и лојални људи, као и да је ово први пут како су ступили у штрајк од како компанија послује у Србији те апеловала на обе стране да се у наредним данима разговара о свим могућим опцијама које би биле на задовољство свих, речено је у саопштењу. 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести