Рок за уплату прве рате пореза на имовину истиче у петак

БЕОГРАД: Рок за уплату годишњег пореза на имовину за први квартал 2020. године истиче у петак, 14. фебруара, а обвезници га плаћају у висини последње рате за четврти квартал 2019. године.
porezi/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Како пише "Политика", за сваки дан кашњења уплате пореза на имовину обвезник плаћа затезну камату од 11 одсто, а за избегавање плаћања те обавезе предвиђена је казна од 5.000 динара.

Како се наводи, пореска основица сваке године се одређује у новембру, а према градској одлуци у појединим деловима града намет за 2020. годину биће већи и до осам одсто, али само у зонама у којима је вредност квадратног метра непокретности порасла.

Власници станова у Београду ће тако платити порез већи за највише два одсто, за колико је отприлике повећана вредност некретнина у скоро свим зонама, док ће власници кућа плаћати порез мањи за један до два одсто, осим у зони заштите зеленила и зони улазних праваца.

Мањи порез плаћаће и власници пословних зграда, али ће власници гаража у екстразони пословања платити за 10 одсто већи порез, односно у првој зони четири одсто.

У појединим зонама града Ниша може се очекивати повећање пореза од два одсто, а у другим смањење од два одсто, док ће у Новом Саду висина пореза на имовину за физичка лица остати на прошлогодишњем нивоу.

Највеће увећање, али и умањење пореза осетиће грађани Крагујуевца, где ће порез на станове у екстразони бити увећан за три одсто, односно осам одсто у трећиј и четвртој зони становања.

У том граду порез за куће у екстра и првој зони биће нижи за око 10 одсто, а у другој зони за седам одсто.

Како наводи лист, већина градова и општина повећала је обухват наплате пореза на имовину, о чему говори податак да су приходи од пореза на имовину у 2018. години износили 49,5 милијарди динара, а 2017. године 45,6 милијарди динара.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести