Русија постигла нафтни споразум са ОПЕК-ом

МОСКВА: У оквиру споразума који је постигла са земљама ОПЕК-а, Русија је изразила спремност да за 14 одсто смањи производњу нафте, односно за 1,6 милиона барела дневно, саопштио је данас неименовани званичник руског министарства енергетике, преноси ТАС.
rusija
Фото: Танјуг (видео)

"Потврђујем нашу спремност да смањимо производњу руске нафте за 1,6 милиона барела дневно", рекао је званичник Кремља.

Према неким изворима, у нови споразум су укључене САД, Мексико, Норвешка, Канада и друге земље, а предвиђено је укупно смањење глобалне производње за 70 милиона барела дневно.

Очекује се да сутра буде одржана видео седница земаља ОПЕК о смањењу светске производње нафте.

Руски председник Владимир Путин изјавио је раније да је Русија спремна да смањи производњу нафте само уколико и други светски произвођачи нафте, укључујући и САД, прихвате да ураде исто.

Претходни споразум у оквиру ОПЕК истекао је 31. марта, али Русија и Саудијска Арабија нису постигле договор о његовом продужењу.

Наиме, због неуспешних преговора о продужењу претходног споразума, земље ОПЕК су по инерцији повећале своју производњу, али у тренутку ширења корона вируса у свету и пада потражње за нафтом на светским тржиштима, цена нафте по барелу пала је на 22 долара, најниже у последње две деценије.

Крајем марта је договорен наставак преговора и упућен позив свим земљама произвођачима "црног злата" да се укључе у њих.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести