Руска економија и после годину дана одолева западним санкцијама

МОСКВА: Руска економија, упркос очекивањима, и после годину дана успешно одолева западним санкцијама, пад руског бруто домаћег производа је много мањи него што се очекивало, а најважнији фактор опстанка руске економије јесте огроман новац од продаје нафте и гаса, пише Дојче веле.
moskva rusija pixabay
Фото: Pixabay.com

Руске енергенте су куповале не само Индија или Кина, него и Запад који није одмах могао да нађе алтернативу.

„Русима је та огромна добит практично пала с неба јер Запад не само да је и даље куповао у Русији, него је куповао чак и више како би напунио складишта“, каже саветник за инвестиције Крис Вефер који је 25 година радио у Русији.

Према речима Вефера, то је омогућило Москви да одржи економску и друштвену стабилност и финансира трошкове рата.

Економисткиња универзитета Харвард  Александра Вакро каже да је руска централна банка повукла добре потезе како би спречила кризу.

Санкције уведене Русији због напада на Украјину су, према њеним речима, поткопане индиректним увозом преко трећих земаља.

Прогнозе за руску економију за 2023. година се битно разликују.

Међународни монетарни фонд (ММФ) најављује раст руске економије од 0,3 одсто, други сматрају да ће уследити пад од два одсто.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је недавно упоредио санкције са отровом, рекавши да су оне смртоносно оружје којем треба времена да делује. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести